Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapverdský ostrov Sal

22. 06. 2024 | Evropa
Kapverdské ostrovy nebo Kapverdy se nacházejí asi 450 km západně od pobřeží Afriky. Jsou tvořeny skupinou Návětrných ostrovů na severu a řetězem Závětrných ostrovů na jihu. Ostrov Sal spolu s ostrovem Boa Vista leží nejvýchodněji. 

Hlavní město Kapverd Praia leží největším ostrově Kapverd na Santiagu. Turisté ale přijíždějí mnohem častěji na severněji položený Sal, který je sice poměrně malý, jen 30 km dlouhý a 12 km široký, ale jsou tu pěkné pláže a pokud chcete, setkáte se i s autentickým životem běžných Kapveďanů. Stejně tak vůbec nemusíte opustit svůj hotelový komplex. Kapverdy jsou ale bezpečné, lidé milí, tak proč toho nevyužít. A tropické podnebí je tu po celý rok příjemné.

Kapverdy vznikly podobně jako Azorské nebo Kanárské ostrovy před více než 50 milióny let při bouřlivé sopečné činnosti. Většina ostrovů je velmi hornatých. Sal je ale výjimkou. Kopce se vypínají pouze na severu ostrova, jinak je ostrov poměrně plochý, takže jej Portugalci (Kapverdy byly až do roku 1975 portugalskou kolonií) pojmenovali původně Ilha Plana neboli Plochý ostrov. Název Sal dostal později, když se tu začala ve velkém těžit odpařovaná mořská sůl, což je ostatně jeden z nejčastějších suvenýrů, které si turisté z ostrova Sal přivážejí domů.

Kapverdské ostrovySprávním střediskem ostrova je město Espargos, které se nachází ve středu ostrova. Je směsicí evropského a afrického způsobu života. Většina turistů ale pobývá na jihu ostrova v městečku Santa Maria, které je centrem turistického ruchu. Bydlet můžete v levných hotýlcích a drahých turistických komplexech. Stačí si vybrat.   

Každopádně je tu jedna z nejkrásnějších pláží na Kapverdách. Docela tu fouká, takže místo je oblíbené i surfaři. Na pobřeží je staré dřevěné rybářské molo, kde každé ráno rybáři nabízejí své úlovky a kam pro ryby chodí místní, ale i majitelé restaurací a hospůdek. Ať si dáte rybu v drahé restauraci nebo v levném místním podniku, vždy je to ryba čerstvá. Velmi často se jedná o tuňáka. Nejoblíbenějším kořením je sůl a česnek. Vyplatí se koupit i konzervovaného tuňáka domů, je mnohem kvalitnější než ten, co se prodává u nás.

A která místa na Salu musíte rozhodně vidět? 
Na severozápadě ostrova se nachází Buracona, což je zajímavý přírodní útvar sopečného původu. Jde vlastně o jakousi hlubokou jeskyni, kam proniká slunce a na mořské hladině vytváří za příznivých povětrnostních podmínek „magické oko“. Jižně od Buracony leží vesnička a nejdůležitější přístav na ostrově Palmeira. Na Sal se většina zboží dováží, často z Portugalska, takže je tu nákladní, ale i rybářský přístav, kde můžete každý den uvidět rybáře zejména s úlovky tuňáků.

Na východním pobřeží je nejzajímavějším místem Pedra de Lume. Jde o rozsáhlý kráter, ke kterému vede uměle vytvořený tunel. Do kráteru proniká mořská voda, která se slaností blíží té z mrtvého moře. Sůl se zde dodnes těží, ale v části jezera je možné se vykoupat. A pokud jste ještě nikdy neviděli fata morgánu, v oblasti kolem Terra Boa ve středu ostrova se vám to určitě podaří.


Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kapverdský ostrov Sal:

Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
Kapverdský ostrov Sal
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a hezké fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles