V touze po exotice, romantice i dobrodružství v jednom jsme na jaře letošního roku navštívili Kapverdy. Vybrali jsme si ostrov Sal, který patří geologicky k nejstarším z ostrovů. Jeho stáří se odhaduje na 50 miliónů let. Právě na něm se totiž nachází zátoka Buracona. V blízkosti oceánu se nacházejí vulkány. Z těch stékají do vody lávové proudy a ty vytvářejí vulkanická jezírka.
Právě koupání v těchto přírodních lávových bazénech je obrovským lákadlem nejen pro turisty. My jsme si koupání ve vulkanických jezírkách náležitě užívali. Oproti studenému oceánu to bylo hřejivé objetí vody obklopené krásnou přírodou. Malý záliv Buracona je častým útočištěm také místní mládeže, která se tu s velkou oblibou oddává vodním radovánkám. Při přílivu, kdy vlny dosahují závratné výše, je koupání v jezírkách zážitkem přímo adrenalinovým, stejně tak jako skoky z útesů přímo do lávových jezírek. Ty jsme ale přenechali odvážnějším.
Kapverdské ostrovy jsou vulkanického původu. Leží
v Atlantském oceánu blízko pobřeží západní Afriky. Dosud zde můžete
najít projevy sopečné činnosti. Na ostrově Fogo se nachází Mount Fogo, na
kterém poslední výbuch proběhl v roce 1995. Oblast nazývaná jako Kapverdy
zahrnuje celkem deset ostrovů, které se dělí na návětrné a závětrné. Náš ostrov
Sal patří mezi návětrné, o čemž jsme se mohli na vlastní kůži přesvědčit.
Protože zde převládá tropické podnebí,
tedy suché a teplé, prakticky po celý rok, vůbec nám to nevadilo. Ostrovu Sal
vévodí překrásná pláž Santa
Maria, která je dlouhá asi 8 km.
Mezi jednotlivými ostrovy jezdí pravidelné lodní spoje. Cena a čas strávený na lodi závisí na vzdálenosti mezi jednotlivými ostrovy. Další variantou pro přemísťování mezi ostrovy je letecká doprava.
Kapverdská kuchyně je ovlivněna portugalskou a kreolskou. Protože jsme ji chtěli ochutnat nejen v hotelu, zvolili jsme při objednávce zájezdu polopenzi. Díky bohatým bufetovým stolům na snídani i večeři bohatě stačila. Přesto jsme neodolali a vyzkoušeli také stravu v restauraci. Restaurace nabízejí evropská jídla. Častým jídlem jsou ryby, zejména tuňák. Národním jídlem Kapverd je tzv. cachupa, které připomíná český guláš. Toto jídlo je složeno ze zeleniny, vepřového masa či ryby a fazolí. Navíc bývá zahuštěno bramborami a dýní. Oblíbenou pochoutkou je také grilovaný kozí sýr.
Typický alkohol na Kapverdských ostrovech je pivo Srela a tzv. grogue. Ten se vyrábí z cukrové třtiny a chuťově připomíná rum.
Na ostrovech jsme byli poprvé a byli jsme příjemně překvapeni. Oproti jiným letním letoviskům, která Češi houfně navštěvují, zde bylo vše takové pomalé, klidné, romantické a tiché. Kapverdy proto doporučuji především těm, kteří netouží po shonu, spěchu, hluku a hlasité zábavě a dávají přednost romantice a snění. Při odletu domů jsem si dala jediný závazek: Sem se ještě vrátím! A určitě to bude v zimě. Láká mě totiž prožít v teple a exotice např. Vánoce.
Celoroční teploty se průměrně pohybují mezi 25-29 °C. Po celý rok zde panuje slunečné počasí s občasným silnějším větrem. Lze říci, že na Kapverdách je teplo celý rok. Stále svítí sluníčko, statisticky je tu slunečný den 300 dní v roce. Dokážu si tak představit jednou v životě vánoční svátky.
ChytráŽena.cz