Tradiční ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál, galavečeře a kuchařské show, ale také třeba frgálovou manufakturu s možností vyzkoušet si výrobu frgálů, novou soutěž o nejlepší klobásu nebo uvedení nového regionálního piva - to vše nabídne 6. Karlovský gastrofestival 3. až 5. října ve Velkých Karlovicích.
Tento tradiční svátek jídla na Valašsku pořádá Resort Valachy, provozující ve Velkých Karlovicích hotely Lanterna, Horal a Galik, spolu s dalšími hotely a penziony v údolí Léskové. Jejich nabídku každoročně doplňují regionální producenti a zajímaví hosté z tuzemska i zahraničí.
„Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu bude letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na kterých budou moci návštěvníci ochutnávat regionální speciality či nakupovat krajové produkty. Letos nabídneme 14 gastro zastávek s šesti desítkami stánků rozprostřenými na 3,5 kilometrech, což hostům přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. I letos je vstup na gastrofestival zdarma. Zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy,“ láká ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Stejně jako v minulých letech budou moci hosté v rámci programu ochutnat i gastronomii v podání šéfkuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou. Letos gastrofestival přivítá jednoho z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse, šéfkuchaře pražského Alcronu. Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví šestichodovou Michelinskou galavečeři v sobotu 4. října a o den později tříchodový Michelinský oběd. Uskuteční se i galavečeře šéfkuchařů Resortu Valachy.
Hlavním bodem programu pro širokou veřejnost je tzv. Gastro tour s farmářským trhem, při které můžete v sobotu i neděli putovat údolím Léskové po gastro zastávkách a ochutnávat různé speciality. Údolí se dá snadno projít či projet na kole po cyklostezce Bečva, můžete se také popovézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem.
Mezi doprovodnými programy patří k největším lákadlům soutěž o nejlepší valašský frgál, spojená s ochutnávkou veřejnosti. Zpestřením letošního ročníku má být také slavnostní uvedení piva nového Karlovského minipivovaru Pod Pralesem. Nebude chybět ani další zábava a to i pro děti. Na jednotlivých gastro zastávkách jsou dětská hřiště či dětské koutky, mnohde bude připraven speciální program pro děti s atrakcemi.
Více: www.karlovskygastrofestival.cz
Naše tipy z programu
- Vstup na gastrofestival je zdarma, zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy.
- Chcete si vyzkoušet pečení frgálů? Navštivte frgálovou manufakturu, kde si výrobu tohoto tradičního valašského koláče zkusíte pod vedením pekařek. Svůj frgál si můžete odkoupit s sebou domů.
- Pokud již umíte frgály péct, zapojte se do soutěže o nejlepší frgál. Nebo se můžete zúčastnit nové soutěže o nejlepší valašskou klobásu. Více o obou soutěžích se dočtete zde.
- Velkým lákadlem je farmářský trh, na kterém i letos najdete spoustu dobrot k ochutnávce i zakoupení s sebou domů. Trh nabídne šest desítek stánků s produkty z Valašska i Slovenska, přijedou ale i farmáři z Maďarska.
- Na místě je k dispozici několik bezplatných parkovišť, k nimž vás po příjezdu nasměřují pořadatelé. Údolím se pak můžete pohybovat pěšky, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.
- Na Karlovském gastrofestivalu můžete zůstat i po setmění. Na večery se na různých místech chystají zážitkové galavečeře, barmanské programy či posezení s živou muzikou.