Karolína, domácí kuchařka – 22.10. 2016:
Za tradiční české jídlo Karolína dlouho považovala houbovou polévku, kterou doma připravovali podle klasického rodinného receptu, jak ale později zjistila, jinde se prý tak často nevařila. „Tuhle polévku jsem jedla už jako malá. Nejsilnější vzpomínky na ni mám spojené s dobou, kdy jsme s rodiči jezdívali do dřevěné chaloupky v Českém Švýcarsku. Jezdívali jsme tam v létě, všude bylo plno hub a za chvíli už v kuchyni voněla tahle dobrota,“ zavzpomíná Karolína Kamberská.
Prozradí také vlastní verzi receptu na další jídlo z dětství – rýžový nákyp. „Jako děti jsme rýžový nákyp asi nesnášely, byla to taková nákaza z jídelny. Jeden řekl: Fuj to nejím! a ostatní se samozřejmě přidali, aby drželi partu. Sladkou rýži jsem si oblíbila až na studentské koleji. Tam to bylo oblíbené, jednoduché, levné jídlo. Do rýže jsme přidali sušené meruňky, mandle a už to bylo super. Nakonec jsem si vyvinula svou vlastní variantu nákypu, kterou mají rády i mé děti,“ prozradí Karolína.
Vlastní podobu vtiskla také dalšímu ze známých receptů. Většina lidí zná Tarte Tatin ve sladké verzi. Jde vlastně o obrácený jablkový koláč, který se peče těstem nahoru. Karolína se inspirovala francouzskou kuchařkou, a připraví tak jeho slanou verzi s opečenými paprikami.
Jaké tedy bude její menu Tradičně i po mém?
• Houbová polévka
• Závitky se sýrem a bylinkami & jižní zelenina z pánve
• Rýžový nákyp
• Paprikovo sýrový Tarte Tatin
O pořadu Karolína, domácí kuchařka:
Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty.