Ale co o kávě jako takové víme?
Dle legendy kávu objevil v 9. století etiopský pastevec, když uviděl svoji kozu tančit poté, co okousala plody kávového keře. Je pravdou, že rostlina kávovníku pochází z Etiopie, ale nejstarší důkazy o pití kávy se objevily v Jemenu v 15. století, kam byla semena dovezena z Afriky. O první cílené pěstování kávy se zasloužili holandští kolonisté, kteří převezli kávovník na Jávu, kde ji začali pěstovat. V Evropě se káva rozšířila v druhé polovině 17. století. Na začátku 20. století Luigi Bezzera vynalezl přístroj na přípravu espressa.Druhy kávy
Komerčně jsou využívány dva poddruhy kávovníku – arabica a robusta. Každý z druhů má své specifické vlastnosti. Arabica má přirozenou aciditu, nižší obsah kofeinu a její konkrétní vlastnosti zásadně ovlivňuje oblast pěstování. Robusta má větší obsah kofeinu, tvoří intenzivnější cremu (pěnu) a v kávových směsích je nositelem výrazné chuti.Chuť kávy
Chuť a kvalitu kávy ovlivňují 4 faktory: kávovar, mlýnek, kvalitní kávové zrno a práce baristy. Ani nejlepší barista nedokáže připravit kvalitní nápoj bez kvalitního kávového zrna.Základem každého kávového nápoje je espresso
*espresso – 7-9 g kávy a 20-30 ml vody o teplotě 90-92 °C
*espresso lungo – porce kávy a 60-80 ml vody
*cappuccino – espresso a 80-140 ml celistvé směsi mléčné pěny a horkého mléka
*caffè latte macchiato – směs mléčné pěny a horkého mléka, do které po oddělení přidáme porci espressa. Zpravidla podáváme ve sklenici.
Kávové speciality
*ristretto – porce kávy a ⅔ obsahu espressa
*espresso doppio – dvojité espresso
*espresso macchiato – espresso s trochou mléčné pěny
*caffè americano – 1-3 espressa podle obsahu vody. Cca jedno espresso na 100 ml vody
*flat white – dvojité espresso se stejným množstvím mléka jako na cappuccino
*french press – příprava spočívá v oddělení sedliny a kávového nápoje
*filtrovaná káva – překapávaná káva
Zdroj, foto: OREA Hotels & Resorts