PROTI: cukr potlačuje chuť kávy
Tisíc lidí, tisíc chutí a každý má samozřejmě právo popíjet na způsob, který mu nejlépe vyhovuje. Na druhou stranu, pokud si chcete tento nápoj opravdu vychutnat, je vhodnější pít kávu bez cukru. „Lépe tak poznáte i mírné chuťové rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy a jejich nuance se vám budou snadněji porovnávat. Cukr totiž výrazně potlačuje charakteristické chuťové vlastnosti kávy a vy se tak při pití oslazeného nápoje částečně připravujete o požitek. Podobně je to i se skořicí, ale záleží na preferencích každého,“ říká šéfbarista Luboš Martínek.PRO: cukr má zdraví prospěšné živiny
Pokud preferujete slazenou kávu, není to v zásadě špatně. Je ale také od věci zamyslet se, jaký druh cukru používáte. „Umělá sladidla chuť kávy znehodnocují, proto se jim raději vyhněte. Nejvhodnější je přírodní třtinový cukr, který navíc obsahuje zdraví prospěšné minerály. Dávejte mu přednost před klasickým bílým cukrem, který představuje čistou energii a nedodává tělu žádné živiny,“ doporučuje šéfbarista Luboš Martínek.A jak je to s kávou a mlékem?
Češi si rádi přidávají do kávy mléko, aby vyrovnali přirozenou hořkost kávy přírodní sladkostí mléka. Není na tom nic špatného. I Španělé si potrpí na kombinaci mléka a kávy v nápoji cortado, Francouzi pijí Café au Lait, v Latinské Americe je zase oblíbené cafesito. Mléko navíc dokáže, zvláště u espressa, dodat nápoji příjemný vizuální efekt, harmonickou chuť ale trochu potlačuje účinky kofeinu. Nejvíce si určitě pochutnáte na kávě dochucené čerstvým plnotučným mlékem. Pokud hledíte na linii, raději uberte na množství než na kvalitě mléka. Naopak dochucovat mlékem cappuccino je zbytečné, protože je jím z 60 % tvořeno.Zdroj, foto: CrossCafe