Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Káva s cukrem nebo bez? Známe pro i proti

3. 10. 2013 | Škola vaření
Milujete přirozenou chuť kávy, nebo si ji raději přisladíte, případně dochutíte mlékem? Šéfbarista Luboš Martínek shrnuje „pro“ a „proti“ slazené a neslazené kávy.

PROTI: cukr potlačuje chuť kávy

Tisíc lidí, tisíc chutí a každý má samozřejmě právo popíjet na způsob, který mu nejlépe vyhovuje. Na druhou stranu, pokud si chcete tento nápoj opravdu vychutnat, je vhodnější pít kávu bez cukru. „Lépe tak poznáte i mírné chuťové rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy a jejich nuance se vám budou snadněji porovnávat. Cukr totiž výrazně potlačuje charakteristické chuťové vlastnosti kávy a vy se tak při pití oslazeného nápoje částečně připravujete o požitek. Podobně je to i se skořicí, ale záleží na preferencích každého,“ říká šéfbarista Luboš Martínek.

Káva s cukrem nebo bez? Známe pro i protiPRO: cukr má zdraví prospěšné živiny

Pokud preferujete slazenou kávu, není to v zásadě špatně. Je ale také od věci zamyslet se, jaký druh cukru používáte. „Umělá sladidla chuť kávy znehodnocují, proto se jim raději vyhněte. Nejvhodnější je přírodní třtinový cukr, který navíc obsahuje zdraví prospěšné minerály. Dávejte mu přednost před klasickým bílým cukrem, který představuje čistou energii a nedodává tělu žádné živiny,“ doporučuje šéfbarista Luboš Martínek.

A jak je to s kávou a mlékem?

Češi si rádi přidávají do kávy mléko, aby vyrovnali přirozenou hořkost kávy přírodní sladkostí mléka. Není na tom nic špatného. I Španělé si potrpí na kombinaci mléka a kávy v nápoji cortado, Francouzi pijí Café au Lait, v Latinské Americe je zase oblíbené cafesito. Mléko navíc dokáže, zvláště u espressa, dodat nápoji příjemný vizuální efekt, harmonickou chuť ale trochu potlačuje účinky kofeinu. Nejvíce si určitě pochutnáte na kávě dochucené čerstvým plnotučným mlékem. Pokud hledíte na linii, raději uberte na množství než na kvalitě mléka. Naopak dochucovat mlékem cappuccino je zbytečné, protože je jím z 60 % tvořeno.

Zdroj, foto: CrossCafe


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Káva s cukrem nebo bez? Známe pro i proti:

Káva s cukrem nebo bez? Známe pro i proti
Káva s cukrem nebo bez? Známe pro i proti
Káva s cukrem nebo bez? Známe pro i proti
Káva s cukrem nebo bez? Známe pro i proti
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kávu bez cukru bych nedala do pusy mám ráda sladké Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám nejradši kávu jen tak - samotnou, a je jedno, zda tureckou, překapávanou, rozpustnou, presso... cukr i mléko by mi tu chuť "kazilo" Smajlík a už by to byla bílá káva ...
Obrázek uživatelky
profil
Káva s čerstvým plnotučným mlékem to je opravdu požitek. Ale musí to být opravdu čerstvé nijak upravované mléko. Máme ho jednou týdně od známých kteří mají krávu a to je pochutnáníčko. Mléko není vůbec odstředěné a když si ho dám do kávy tak má pak úplně jinou chuť než s mlékem z krámu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles