-Komerční sdělení-
..aneb, kdo je připraven, není (nepříjemně) překvapen...
Kuchyně je srdce každého domova. Je to místo, kde se nejčastěji a nejraději potkáváme. Každá návštěva nebo rodina zamíří vždy spolehlivě právě do kuchyně – nejfrekventovanějšího místa, které se využívá dnes a denně a podléhá každodenní zátěži. Pokud máte malé děti, je pravděpodobné, že v kuchyni řeší domácí úkoly a informují, co prožily za den, zatímco u toho sedí na kuchyňské lince nebo zkoumají lednici.
Moderní kuchyň je zkrátka místo, kde se odehrávají klíčové okamžiky našeho života, nejčastěji se konají důležitá a zásadní rozhodnutí, kde se zkrátka žije.
Protože je kuchyně tak důležitý prvek naší domácnosti a protože si jí pořizujeme (většinou) jednou za život – je důležité, aby byly všechny kroky při jejím plánování velmi dobře promyšleny.
Právě u kuchyně bychom měli být zvlášť opatrní, abychom neudělali chybu, kterou už půjde velmi těžko či draze (v nejhorším případě vůbec) opravit.
Buďte tedy připraveni a nebudete překvapeni - s dobrým plánováním se dá většině problémům vyhnout.
Jaké 4 základní oblasti doporučujeme správně promyslet před tím, než si tu Vaši kuchyni pořídíte? Nezapomeňte na:
1) Ergonomii – Vytvořte si „efektivní“ prostor
Aby byl pohyb v kuchyni co nejpohodlnější, abychom se moc nenachodili,nemuseli zbytečně shýbat , aby vše bylo po ruce apod. je nutné promyslet rozvržení zón v kuchyni ... tzn. ukládací, mycí a varná zóna by měly kopírovat postup prací a měly by být optimálně rozmístěny. Rozmístění se říká pracovní trojúhelník nebo triangl. Stanovuje pravidla pro ideální vzdáleností mezi chladničkou, kuchyňským dřezem a sporákem. Zároveň předpokládá, že chladnička je nejnavštěvovanější místo v kuchyni, takže musí být důkladně naplánováno její umístění.
Taky je nutné vzít v úvahu, jak je vysoký člen rodiny, který v kuchyni nejčastěji vaří a správně mu uzpůsobit výšku pracovní desky, například pro výšku postavy 160 až 170 cm - 86 cm od podlahy, 170 až 180 cm 91 cm od podlahy a 180 až 190 cm od podlahy.
Vzhledem k velkému množství variant tvarů kuchyní (tvar L, U, G apod. ) a protože se tady nejčastěji chybuje, Vám pro tuhle oblast velmi doporučujeme využít služby odborníků na kuchyňských studiích, kteří Vám většinou bezplatně a nezávazně poradí. Chyby v téhle fázi jsou po vyrobení kuchyně většinou nevratné anebo vysoce nákladné.
2) Světlo – Myslete na 3 druhy osvětlení
Kuchyně je místo, kde si nemůžeme dovolit mít špatné osvětlení, protože světla nejsou v kuchyni jen z důvodů designu a pro vytvoření atmosféry, ale i kvůli bezpečnosti, speciálně při manipulaci s ostrým kuchyňským náčiním.V kuchyni bychom měli zajistit 3 druhy osvětlení – celkové osvětlení kuchyně, pracovní osvětlení pro konkrétní činnosti v kuchyni (vaření, mytí, krájení apod.) a světla pro zvýraznění zajímavých prvků v kuchyni (např. dekorativní odsavač) nebo pro vytvoření zajímavého efektu v kuchyni (např. LED osvětlení dole u podlahy v soklu, které vytvoří dojem, že se kuchyně vznáší v prostoru apod.
3) Ventilaci – Myslete na odsávací výkon odsavače a jeho hlučnost
V dnešní době je hodně kuchyňských prostorů spojených s obývacím prostorem, proto jeden ze spotřebičů, který bychom měli opravdu dobře vybrat je odsavač. U odsavače je důležité sledovat 2 parametry ... odsávací výkon a hlučnost.Správný výběr zabezpečí, že např. u vaření tresky neucítíte vůni ryby v obývacím pokoji a nebude Vás rušit hluk odsavače u sledování oblíbeného pořadu v televizi.
Obecně platí pravidlo, že by digestoř měla vyměnit vzduch 10 až 16 x v místnosti za hodinu. Pro malou kuchyni stačí výkon 300 m3/ h , do větší kuchyně okolo 600 m3/ h a do kuchyně spojené s obývacím pokojem minimálně 700 až 800 m3/h.
4) Rozpočet – Dělejte „rozumné“ kompromisy a přemýšlejte o tom, co je nezbytné
Málokdo z nás má neomezený rozpočet na pořízení nové kuchyně a tak samozřejmě děláme u jednotlivých položek kompromisy. Důležité je dělat správné kompromisy, proto je nutné si uvědomit, co je opravdu nezbytné a co je navíc. Např. možná můžeme ušetřit na vybavení trouby (např. termo sondu, „pyrolýzu – samočištění“,...), kterou používáme 1 týdně a raději vzít kvalitnější myčku, kterou užíváme denně.Nebo pokud chcete kuchyni na dlouhou dobu, bez toho, že ji musíte pravidelně servisovat, tak raději volte kuchyni, kde jsou kuchyňské skříně již vyrobeny a pevně smontovány v továrně. Protože pokud Vám přijdou skříňky v demontáži, budete je muset pravidelně dotahovat, což třeba nevadí u malé komody, ale u kuchyně je to už náročný zásah. Hlavně rozdíl ceny mezi kuchyni napevno smontovanou v továrně vs. v demontáži, často nepřesáhne ani 10%.
Poznáte to jednoduše, když se Vašeho dodavatele zeptáte, jestli jednotlivé skříňky přijdou na montáž hotové, nebo se budou muset skládat na místě.
Jsme rádi, pokud Vám některé naše rady pomohly a pokud budete potřebovat některé další, či doplňující informace, jsme tady pro Vás.
www.kuchynskastudia.cz