-Komerční sdělení-
Zima je období, kdy nám chybí vitaminy a minerály. Ovoce i zelenina často vypadají v obchodech unaveně a o jejich chuti nemůže být ani řeč. Aby vydržely tak dlouho, musí se sklízet nezralé. Následně se několik měsíců skladují a během této doby teprve „dochází“. Z tohoto důvodu je mnohdy lepší sáhnout do mrazničky pro sáček se zmrazeným ovocem či zeleninou. Nevěříte? Přesvědčíme vás. Tady je pět důvodů, proč je hluboce zmrazené v zimě lepší než čerstvé!
Sklízí se v plné zralosti
„Důvodem skvělé chuti zmrazené zeleniny a ovoce je, že jednotlivé druhy se sklízejí v ideální době, a tedy plné zralosti,“ vysvětluje Lukáš Kunovský, garant nákupu zeleniny značky Nowaco. Chuť, kterou vykouzlí slunce, nelze ničím nahradit. Naopak, pokud v lednu či únoru v obchodě koupíte čerstvou zeleninu, musíte počítat s tím, že nejspíše má za sebou dozrávání ve skladech či na cestě ze vzdálenější destinace, kde je sezona. Kdyby totiž byly zelenina i ovoce sklízeny v plné zralosti, na pultech obchodu by v zimě už měly své nejlepší dny dávno za sebou.
Hluboce zmrazená zelenina i ovoce se zpracovává do několika málo hodin od chvíle, kdy byly sklizeny. Žádné dlouhé dny či týdny na cestě k zákazníkovi nejsou. Zkrátka ze sadu, záhonu či pole jdou rovnou do výroby, a to co možná nejkratší cestou. Zde se zelenina třídí a kousky, které jeví jakékoliv vady, jsou vyřazeny.
Výrobci si totiž kvalitu surovin bedlivě hlídají. Pak přichází na řadu čištění, praní a některé druhy zeleniny se navíc blanšírují. Pak se jednotlivé druhy krájí a zmrazí při teplotě -36 °C.
Vitaminy a minerály zůstanou zachovány
Právě díky rychlosti zpracování a tomu, že se ovoce i zelenina sklízí v době ideální zralosti, zůstávají zachované vitaminy a minerály. „Některé druhy jsou velmi citlivé a živiny rychle ztrácejí,“ upozorňuje Lukáš Kunovský a uvádí typický příklad: „Třeba oblíbený hrášek přijde o více než polovinu vitaminu C během 48 hodin od sklizně.“ To ostatně potvrzují i odborné studie, podle nichž má zmrazená zelenina leckdy lepší nutriční hodnoty a chuť, než na trhu dostupná čerstvá zelenina. A platí to zejména v zimě.
Další obrovskou výhodou je, že kromě jednodruhové zeleniny či ovoce si můžete koupit také směsi, které obsahují nejrůznější mix. Vhodné jsou jako přílohy k pokrmům i do jejich základu (např. omáček). Ušetří vám čas a také peníze. Vaření vám také podstatně urychlí a usnadní. Zvolit můžete například hluboce zmrazenou Lahůdkovou zeleninu Nowaco, jež je ideální jako příloha k masu. V sáčku najdete křupavou mrkev, lahodný hrášek, fazolky, květák i kukuřici.
Kdykoliv po ruce
Zdroj: www.nowaco.cz