Vyžrali houby kanci, jak si myslí táta? Nebo je sucho? „Já to budu muset zařídit nějak jinak,“ dojde Martinovi. Zachrání to „palouček“ v supermarketu.
Na klasickou bramboračku sušená houbová směs určitě bohatě postačí. Výborné budou i žampiony plněné nevšední škvarkovou nádivkou s tymiánem. „Houby a tymián, to jsou kámoši,“ tvrdí hlavní kuchař pořadu Když vaří táta Martin Polačko. Naštěstí kamarád Viktor není houbař na baterky a donese košík dalších plodů lesa. Dokonce i křemenáče! Z takové úrody budou skvělé karbanátky s hříbky.
Matyáš vyloupe hrášek na těstoviny z Itálie, kterými v Římě tátu příjemně překvapil kamarád. „Zbožňuju vůni čerstvého hrášku a citronu,“ lebedí si při servírování jednoduché pasty Martin. A na závěr to nejlepší! Kluci natrhali švestky a pomohou Ivetě s přípravou tradičního českého moučníku – báječných zlatavých buchet. Jen zakousnout! V neděli navečer se vám budou u obrazovky Prima family určitě sbíhat sliny. Zejména pokud milujete houby a švestky...
Když vaří táta – 14.10. 2012:
Na základ klasické bramboračky potřebujeme hodně cibule. Když zezlátne, opražíme mouku. Podlijeme ji studenou vodou a metličkou jíšku dobře rozmícháme. Pak přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory, namočené houby a koření.
Na plněné žampiony potřebujeme očistit kloboučky, což je ideální práce pro Jakuba. Táta mezitím nakrájí cibuli a česnek. Do nádivky přijdou také pokrájené nožičky hub a vepřové škvarky.
Zeleninu a škvarky Martin orestuje na másle, ke konci přidá nožičky a dvě lžíce smetany, vše lehce podusí a směsí naplní kloboučky vyrovnané v pekáčku. Jakub je zasype strouhankou a pokape olejem, Martin ozdobí tymiánem – a nechá zapéct dokřupava.
Těstoviny z Říma uvaříme v téže vodě, v níž jsme předvařili vyloupaný hrášek. Martin považuje za nejvhodnější hnízdečka z nudlí tagliatelle. Pastu zajímavě dochutí citronová kůra a strouhaný parmazán.
Na karbanátky s houbami směs hub nejdříve prohlédneme. Červivé plodnice vykrájíme nebo vyhodíme, zdravé pokrájíme najemno. Základem karbanátků je namletá vepřová plec, houby a strouhaný sýr.
Za ideální přílohu Martin považuje vařené brambory s pažitkou. S Kubovou pomocí se pustí do velmi jedlého jídla pro celou rodinu a kamaráda Viktora, který se o tuhle pochoutku hodně zasloužil.
eceptů bude se švestkami, jež právě dozrály. Ovšem jako náplň se hodí jakékoli sezonní ovoce a milovníci osvědčených hodnot nepochybně uvítají také tvaroh či mák. Protože plněné kynuté buchty už zase tolik lidí neumí, bude to jistě užitečná a lákavá lekce domácího pečení. A co víc: vítané překvapení pro naše děti a jiné blízké mlsaly.
Tipy a triky z pořadu Když vaří táta:
Když namočíme sušené huby do vařící vody, lépe změknou a uvolní veškeré aroma.
Když jíšku zalijeme studenou vodou a hned mícháme, neudělají se nám žmolky.
Houbovou směs na plnění žampionů můžeme místo smetany podlít bílým vínem.
V houbách dobře chutná špetka nového koření a vždycky je báječně provoní a ozdobí zelená petrželka a tymián.
Když chceme olej česnekem jen ochutit, stroužky promáčkneme, ale neloupeme. Po orestování je vyndáme.
Jak poznáme, že je hrášek měkký? Pár zrnek si vyndáme cedníkem z vařící vody a ochutnáme.
Jak zachováme hrášek krásně zelený? Po spaření ho na chvilku namočíme do ledové vody.
Na pánev se nebojte dát těstoviny i s trochou vody, v níž se vařily. Škrob omáčku malinko zahustí a zůstanou pěkně vlhké.
Před strouháním citron pořádně omyjte. Při akci s ním stále otáčejte, abyste nastrouhali jen žlutou kůru, ne hořkou bílou slupku!
Před smažením udělejte doprostřed každého karbanátku důlek, zabráníte tím jeho nafouknutí. Také ho pečlivě oklepejte od strouhanky. A protože smažíme, budeme potřebovat větší množství rostlinného oleje.
Hotové karbanátky Martin neosuší na papírovém ubrousku, protože chce, aby byly šťavnaté. Jeden cvičně rozřízne a hned vidí, zda je propečený.
Skořice a švestky jdou krásně dohromady. Iveta před zabalením buchty rozpůlené ovoce posype špetkou mleté skořice a moučkového cukru.
Všechny suroviny na buchty musejí mít pokojovou teplotu.
Sledujte nový kuchařský pořad Když vaří táta
již v neděli 14.10. 2012 od od 18.00 na Prima family!
již v neděli 14.10. 2012 od od 18.00 na Prima family!