U nás nejznámější italská polévka byla v minulosti polévkou chudých, a proto tam přišly většinou jen ty suroviny, které si lidé sami vypěstovali. Na minestrone vlastně neexistuje ani žádný normativní recept, liší se podle regionů a období sklizně. Diváci poznají minestrone takovou, jakou ji má nejradši Martin Polačko.
Druhým zeleninovým jídlem v pořadu Když vaří táta s datem 8.12. 2012 bude hráškové pyré, náš kuchař si v zimě vystačí i s mraženým hráškem. Pyré je výborné na topinkách s česnekem, smíchané s pecorinem a s mozzarellou. Rodinná návštěva přijde na husu, která je v kurzu od 11. listopadu až do Nového roku, někdo by ji mohl mít po celý rok.
Martin v dnešním dílu pořadu Když vaří táta s datem 8.12. 2012 upeče husu s aromatickou jablečnou nádivkou a dvěma druhy knedlíků, u stolu se sejde sedm lidí. Jedním z nich bude i cukrářka Iveta, která připraví medový vánoční nugát. Tento dezert se nepeče, ale vaří.
Je vynikající, i když je to pěkná kalorická bomba, k níž báječně pasuje Martinův vánoční koňak. Můžete si zahřešit už o adventní neděli, nebo si tyto recepty připravit o svátcích pro vlastní rodinnou návštěvu. Proto určitě nevynechejte další vaření s tátou na Prima family – vždyť o Vánocích se každý dobrý recept šikne.
Když vaří táta – 8.12. 2012:
Hřejivá minestrone je výborná italská polévka se spoustou zeleniny. Přijde do ní v Itálii tak oblíbený řapíkatý celer, některá zelenina je ale sezonní nebo taková, jakou máme rádi. A Martin má rád kapustu, brambory, bílé fazole, cibuli, česnek, cuketu a mrkev. Do jeho polévky pak už přijde jen parmazán, plechovka rajčat a trocha olivového oleje.
Husa s nádivkou nebude jen tak ledajaká. Nádivka je z jablek, brusinek, ořechů, mandarinkové dužiny i kůry, strouhanky, ani koření není úplně typické: rozdrcený hřebíček, zázvor a skořice, ta k jablkům patří. Jenom sůl a žádný kmín. Zatímco se husa peče na mřížce v troubě, Martin si uvaří z drůbků, zeleniny, petržele a kardamomu marinádu na podlévání a šťávu.
Hráškové pyré je oblíbená britská příloha k lidovému jídlu fish and chips, Martin to ale tentokrát pojme jinak a udělá pyré jako zdravou a rychlou pomazánku na topinky se dvěma druhy italských sýrů.
Do svátečního koňaku potřebujeme žloutky, stejné množství brandy a rumu, půl litru kondenzovaného mléka, cukr a vanilku. Je to silné, ale dobré, jak říká Iveta. Domácí likér výborně pasuje k další sladkosti – vánočnímu medovému nugátu s čokoládovou polevou, který uvaří naše milá cukrářka.
Tipy a triky z pořadu Když vaří táta – 8.12. 2012:
Pokud nechceme, aby se husa pekla ve svém tuku, můžeme ji položit prsy dolů rovnou na mřížku a nechat sádlo odkapávat dolů na plech.
Nádivku, kterou nepojí houska, si v rukou nejprve vytvarujeme v koule a těmi plňme břišní dutinu. Pěchujme, co to jde, neplňme až po okraj.
Do domácího likéru – svátečního koňaku dáváme alkohol až nakonec, protože jinak by se nám vypařil.
Další díl pořadu Když vaří táta sledujte již tuto sobotu 8.12. 2012
od 18.00 na Prima family!
od 18.00 na Prima family!