V Peru si na bramborách pochutnávali už před 2000 lety. Do Evropy se brambory dostaly z amerického kontinentu koncem 16. století. Byli to nejspíš Španělé, kteří je sem dovezli. Postupně se brambory rozšířily do Francie, Itálie a Anglie.

Zprvu bylo obdivováno jejich nádherné květenství a plnily funkci dekorativní. Postupem času se Evropané naučili brambory zpracovávat a jíst. Nejprve se objevily na stolech bohatých, postupně se dostaly i mezi chudší lid. U nás pěstování a konzumaci brambor rozšířila Marie Terezie. A byly to právě brambory, které mnohdy zachránily lidstvo před hladem.
Co budeme s Filipem a Ondřejem vařit v pořadu Kluci v akci ze dne 1.2. 2014? Brambory třikrát jinak - bramborové šátečky plněné paštikou, vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou a sladkou bramborovou tortillu s mátovo-vanilkovým tvarohem.
Pořad Kluci v akci můžete sledovat 1.2. 2014 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize