(Premiéra)
Dobrodružné je pátrání po starých recepturách, listování v letitých kuchařských knihách či sešitech! Jsou totiž velmi důležitým svědectvím toho, jak lidé žili, co jim chutnalo, jaké ingredience před staletími byly v našich krajích dostupné, jak se jedlo na zámku i v podzámčí, jaké plody nabízela příroda, jaká úroda se rodila na polích a co za zdroj potravy skýtaly lesy, řeky, rybníky...
Často nás překvapí nápaditá jídla z těch nejprostších surovin, která se připravovala v době nouze díky neúrodnému roku či válkám. Inspirovat nás může široká škála koření, kterým se před dávnými časy pokrmy ochucovaly.
Připravíme si vynikající karbanátky z kuřecího masa (postaru koury sekané) ochucené zázvorem, šafránem, rozinkami a mandlemi, podávané s česnekovou omáčkou (postaru česnekovým kondimentem).
Kapr na kmíně s kořenovou zeleninou nakyselo a koprovou omáčkou je další pokrm z historie našeho rozvinutého rybníkářství. Historické menu uzavřou krupicové noky s karamelizovanými hruškami a makovou omáčkou.