Vánoční tradice z Česka i Slovenska (2012). Připravil M. Froyda
Jak se slaví Vánoce na česko-slovenské farmě nedaleko Nymburka?
Než začneme vařit, pohovoří paní Dagmar Havlová o tradicích, které si s sebou do Čech přivezla z rodného Slovenska. Z vody a hladké mouky upečeme pomocí železných kleští oplatky, jež symbolizují svaté přijímání, tělo Ježíšovo.
Oplatky se na Štědrý den jedí s česnekem a medem. Česnek je symbolem zdraví – odjakživa je považován za všelék, med zas symbolem plodnosti a hojnosti.
Teplým předkrmem pocházejícím ze Slovenska budou opékance, po másle voňavé, do křehka pečené miniaturní buchtičky z kynutého těsta, které se při podávání zalijí mlékem, posypou mákem a pokapou přepuštěným máslem.
Na štědrovečerní tabuli by neměla chybět rybí polévka. Čirý a zlatistý rybí vývar doplníme restovanou zeleninkou na másle a smaženými rybími kuličkami.