Tomáš Levý, rodák z Krkonoš je velmi vynalézavý kuchař, který se nejvyšším profesním výzvám vždy postaví čelem. Stál u zrodu restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, ověnčené michelinskou hvězdou, působil v restauracích Kampa Park, Hanavský pavilon, Red Pif. Je kuchařem, který bravurně zvládne českou klasiku i pokrmy moderní kuchyně. Mezi ně patří i jídla, která připraví pro diváky České televize.
Předkrm budou ceviche z tresky se zázvorovým creme fraîche, ředkvičkami a brioškou, hlavní chod mladé kuřátko s kaší z uzených brambor, dezert karamelizovaná rebarbora, jahody a mandlové oplatky.
Recept v tomto dílu Kluci v akci 19.8.2017 - Tomáš Levý
Rebarborové pyré a karamelizovaná rebarbora s jahodami, oplatkou a bazalkovou smetanou
Osvěžující dezert – tip pro celé léto.
4 porce
rebarborové pyré:
20 g třtinového cukru
50 g rebarbory
karamelizovaná rebarbora:
![Rebarborové pyré a karamelizovaná rebarbora s jahodami, oplatkou a bazalkovou smetanou Rebarborové pyré a karamelizovaná rebarbora s jahodami, oplatkou a bazalkovou smetanou](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/ceska-televize-kluci-v-akci-levy-pyre.jpg)
20 g třtinového cukru
20 g rebarbory
3 cl bílého vína
oplatky:
30 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
30 g bílku
na podávání:
40 g zakysané smetany s bazalkou
4 jahody
Rebarborové pyré – rebarboru nakrájíme, posypeme cukrem, zakryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme 30 minut, poté rozmixujeme.
Karamelizovaná rebarbora – cukr rozpustíme na karamel, vložíme nakrájenou rebarboru, zamícháme, zastříkneme bílým vínem, krátce prohřejeme.
Oplatky – z mouky, cukru a bílku připravíme hladké těsto, které pomocí stěrky rozetřeme do tenké vrstvy tvaru oplatek na silikonový plát. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 2−3 minuty dorůžova.
Servírujeme porci pyré, karamelizované rebarbory, bazalkové smetany, dozdobíme jahodami a oplatkou.
Pořad Kluci v akci 19.8.2017: Legendy české kuchyně – Tomáš Levý můžete sledovat 19. 8. 2017 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize