Tradiční jídla našich předků si uvaříme v Hlinsku na Veselém Kopci (2015). Režie M. Froyda
V Pardubickém kraji, kromě míst ležících v úrodném Polabí, měli lidé v minulosti náročnou obživu. Zavedeme vás do míst nádherné přírody v mikroregionu Hlinecko, do kraje, o němž se dříve říkalo, že tu končí chleba a začíná kamení. Jídelníček se zde vyznačoval prostou stravou, kdy se vydatná polévka vařila k snídani, obědu i k večeři. Maso se podávalo nanejvýš v neděli. Od 18. století se hlavní složkou stravy stávají brambory.
Filip s Ondřejem budou vařit na Veselém Kopci, obci založené v 16. století. V dnešní unikátní expozici lidových staveb, která dokládá život našich předků, si povíme o jejich zvyklostech a uvaříme si chutná jídla, která si zaslouží připomenutí.
Dnes si uvaříme bůček nadívaný houbami s tradiční lepenicí, pak patro, tedy zapečené brambory s jablky a nakonec si upečeme chutné pstruhy.
Pořad Kluci v akci můžete sledovat 22. 6. 2024 od 18:25 na ČT1!!
A opakování 26. 6. a 27. 6.!
Zdroj, foto: Česká Televize
Shelly
Chytrá Žena