Velká uherská nížina se rozprostírá podél středního toku Dunaje, Tisy a Drávy. Tato oblast, původně step (pusta) byla přeměněna na ornou půdu a pastviny a často se nazývá maďarskou spižírnou. Právě odsud pochází nejvíce obilí, výtečného ovoce a zeleniny, jež v létě dozrávají pod vydatným slunečním svitem suchého léta. V tomto premiérovém dílu letního speciálu Kluci v akci ze dne 26.7. 2013 nás kromě vaření z lokálních surovin čeká i návštěva národního parku a rezervace UNESCO Hortobágy.
Je to jedna z oblastí Velké uherské nížiny, která se rozléhá podél stejnojmenné řeky a je v ní především rozšířeno pastevectví. Chová se zde starobylé plemeno šedého dlouhorohého skotu, jehož maso je vyhledáváno pro svoji vysokou kvalitu. Dále je to plemeno ovce Racka s dlouhými spirálovitě zatočenými rohy a kudrnaté prase plemene Mangalica, jehož maso je vyhlášené jemným mramorováním a delikátní chutí.
Přijměte i naše pozvání do hortobágyské “csárdy„ neboli venkovského pohostinství, které tu má tradici už od konce 17. století, kdy sloužilo pocestným.
Kulinářské cesty po maďarské nížině zakončí v pořadu Kluci v akci 26.7. 2013 - letní speciál návštěva severomaďarského malého města Tokaje a samozřejmě ochutnávka tokajského vína. Ve vinařské oblasti Tokaj-Hegyalja vzniká vynikající světově proslulé víno, o němž se zpívá i v maďarské hymně.
Kluci v akci - letní speciál uvidíte dne 26.7. 2013 od 20.55 na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize