V severozápadní části Slovenské republiky v oblasti Karpat se rozléhá Trenčianský kraj, který se stal cílem našeho gastronomického výletu. Kluci v akci jej prozkoumají nejen z kulinářské stránky, ale jak je naším zvykem, poohlédneme se i po kulturních, historických a turistických zajímavostech. Trenčianský kraj je totiž kraj hradů a zámků, sportovního i kulturního vyžití pro celou rodinu.
Moderní slovenskou gastronomii využívající tradiční regionální ingredience představí známý a úspěšný šéfkuchař Marián Filo. Kulisou pro vaření nám budou zámecké romantické prostory v Čereňanech. Navštívíme malebné město Bojnice, které patří mezi místa s nejstarším paleolitickým osídlením na Slovensku. Bojnický zámek je považovaný za nejkrásnější zámek ve střední Evropě.
V myjavském regionu, svérázné kopaničářské oblasti, nás přivítají na stylovém gazdovském dvoře v Turej Lúke. Tady zavoní ofrflané púčky. Košariská, rodiště M. R. Štefánika, budou další gastronomickou zastávkou v malebném kraji s panenskou přírodou.
Kulinářský nadšenec, gazda Ivan Kotzik nás pohostí na své kopaničářské usedlosti tradiční specialitou - cestenicemi. Milí diváci, máte se na co těšit – jak před obrazovkou, tak na vašich cestách Slovenskem.
Recept v tomto dílu Kluci v akci 26.8.2017
Vykrmená husí játraZ rozlehlého zámku Bojnice jsme se přesunuli do Čereňan na malý zámeček – kaštiel, kde nás čekaly velké zážitky. Uznávaný slovenský mistr kuchař Mariána Filo prošel svět, aby ve své rodné zemi mohl rozvíjet a do nebes povznášet gastronomii. M. Filo důsledně dbá na výběr lokálních surovin a pohled na jeho činění v kuchyni je samotným koncertem. Symfonickou báseň pak dostáváte na talíři.
husí játra
husí sádlo
mořská sůl
balsamikový krém
červený pepř
bylinky
jablko
domácí chléb
Husí sádlo rozehřejeme na 150 °C a vložíme do něj celá husí játra. Pozvolna je při této teplotě táhneme 20 minut. Játra vyjmeme, nakrájíme, osolíme, zakápneme balsamikovým krémem, poprášíme drceným pepřem, ozdobíme bylinkami a tenkým plátkem jablka a podáváme s čerstvým domácím chlebem.
Pořad Kluci v akci 26.8.2017: Vaříme na Slovensku II – Trenčianský kraj můžete sledovat 26. 8. 2017 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize