Ladislav Douša je dalším z řady kuchařů, kteří mají na svém kontě nejedno profesní ocenění. Svoji kariéru začínal v zahraničí, kde se znovu vyučil, jak sám říká, a to především ve švýcarských restauracích.
V Praze kulinářské umění a talent potvrdil v restauraci Flambée.
V současné době působí jako šéfkuchař v průhonické Sokolovně, kde je kladen důraz vedle kvality i na nutriční stránku podávaných jídel. Současně je tamtéž šéfkuchařem Gourmet clubu Grenier. Doušova jídla nesou osobitý charakter, každý krok v jeho vaření má smysl. Důkazem dobře odváděné práce je i dlouhodobě stálý tým kolegů jak kuchyni, tak v restauraci.
![Ladislav Douša Ladislav Douša](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/ceska-televize-kluci-v-akci-dousa-11.jpg)
Bude to grilovaná zelenina s bazalkou, pošírovaným vejcem a parmezánem, karotkový krém se zázvorem, quinoou a koriandrem a pečené farmářské kuře s avokádovou krustou, hráškové pyré a hlíva ústřičná s polosušenými rajčátky.
Recept v tomto dílu Kluci v akci 5.8.2017:
Karotkový krém se zázvorem, quinoou a koriandrem
Snadná, vydatná a lahodná – takto lze třemi slovy vyjádřit popis polévky Ladislava Douši.
olivový olej
![Karotkový krém Karotkový krém](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/ceska-televize-kluci-v-akci-karotkovy-krem.jpg)
máslo
1 menší pórek
3 šalotky
1 větší brambora
6 karotek
1 lžíce strouhaného zázvoru
zeleninový vývar
smetana
sůl
quinoa
čerstvý koriandr
Zeleninu nakrájíme nahrubo.
V hrnci rozehřejeme olej a trochu másla, opečeme zeleninu, přidáme zázvor, osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme doměkka. Polévku rozmixujeme, osolíme, zjemníme smetanou a kouskem másla.
Polévku servírujeme s vařenou quinoou a čerstvým koriandrem.
Pořad Kluci v akci : Legendy české kuchyně – Ladislav Douša můžete sledovat 5. 8. 2017 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize