Exkurz do nedávné kulinářské historie (2016). Režie M. Froyda
Stejně jako módní návrháři a designéři různých oborů, tak i kuchaři čerpají z profesní historie. Návraty do minulosti, ať už té prastaré či nedávné, jsou mnohdy milým překvapením. My se přeneseme do roku 1958, pomineme hrůzná politická léta, a navštívíme pavilon Expa v Bruselu. Nahlédneme, jak se tehdy ČSSR prezentovala kulinářským uměním. Paradoxem bylo, že mnozí kuchaři, ti nejlepší z nejlepších, byli vybráni komunistickou vládou a byli to ti, kteří se vyučili ještě v předválečné době ve vybraných soukromých podnicích tehdejší smetánky.
A co si uvaříme?
Nepřekonatelnou šunkovou rolku, která si drží přední místo na svatebních menu. Dnes bude v kombinaci s lososem a kaviárem. Jako hlavní chod přijde na řadu lahodná karlovarská telecí roláda s hráškem. Na závěr dnešního menu se podává štěpánská omeleta – měkký vláčný piškot pečený v pánvi v troubě, zatepla potřený meruňkovým džemem, ozdobený kompotovanými jahodami.Recept z tohoto dílu Kluci v akci 8.7.2017 - Štěpánská omeleta
Omeleta na sladko nás vrátí do let minulých. Ale i teď si na ní pochutnáme. Je to jednoduchý dezert, takže neváhejte ji ochutnat ke kávě či čaji o páté.
3 vejce, 1 citron
30 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky
30 g meruňkového džemu
60 g kompotovaných jahody bez nálevu
moučkový cukr
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pánve
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, při šlehání přidáme citronovou kůru a šťávu s 1/2 citronu. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
Do žloutkové pěny postupně, ručně a střídavě vmícháváme sníh a mouku. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve (použijeme pánev s kovovým uchem, abychom ji mohli vložit do trouby).
Ve vyhřáté troubě na 185 °C pečeme dozlatova. Ještě horkou omeletu vyklopíme na prkénko, potřeme džemem, přepůlíme a krájíme trojúhelníkové výseče, které posypeme moučkovým cukrem a podáváme s jahodami.
Pořad Kluci v akci můžete sledovat
8. 7. 2017 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize