Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.09. 2024
Dnes má svátek Matouš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzelné bylinky - Sibiřský citronovník

11. 06. 2017 | Televizní tipy
Vítejte ve čtvrté sezóně Kouzelných bylinek. Opět budeme společně objevovat, učit se, hledat zajímavé souvislosti, vařit a za vůní a krásou bylin také hodně cestovat. Režie V. Karas a J. Berka

Sibiřský citronovník neboli rakytník řešetlákový. Pichlavý keř s jasně oranžovými plody je nazýván také rostlinou budoucnosti.

Proč?

Jeho bobule i listy obsahují dvacetkrát více vitamínu C než citrusy, a dále vitamín E, který posiluje naši imunitu. To ale zdaleka není všechno. Z rakytníku se lisuje zdraví i kráse prospěšný olej.

A využívá se i v kuchyni. Společně si upečeme rakytníkový koláč a také se vydáme na farmu, kde rakytník pěstují.

Kouzelné bylinky - Sibiřský citronovníkRecept v tomto dílu:


Rakytníkový sirup

Podle Daniely Okrouhlé.


Aneb jak na to, aby byl sirup čirý.

Pokud se snažíte dostat do svého dítka cenné vitamíny pomocí domácích ovocných šťáv, sirupů a podobně, jistě znáte okřídlenou větu „já to pít nebudu, něco v tom plave“. To „něco“ je obvykle ovocná dužnina. Daniela vymyslela a vyzkoušela způsob, jak vyrobit z úžasného rakytníku sirup, který je čirý (a úspěch samozřejmě otestovala na svých dětech). Sirup navíc neprochází varem, takže je v něm zachováno maximum účinných látek.

    plody rakytníku
    3 litry převařené zchladlé vody
    2–2,5 kg pískového cukru
    kyselinu citronovou
    konzervant sorban draselný
    třílitrovou skleněnou nádobu
    čistou přežehlenou utěrku nebo plátno
    husté síto

    uzavíratelné lahve na sirup
    hrnec s termostatem (máme-li)

Plody rakytníku sypeme do nádoby a zalijeme převařenou zchladnou vodou. Nádobu přikryjeme a necháme stát 6 až 24 hodin. Do hrnce vložíme husté síto překryté čistou utěrkou nebo plátnem, a rakytník přecedíme. Poté plody ještě pořádně přes utěrku vymačkáme. Přisypeme cukr, kyselinu citronovou, a chceme-li sirup uchovat delší dobu, pak i sorban draselný.

Směs prohříváme při teplotě 35–40 stupňů. Mícháme, a jakmile se cukr rozpustí, je sirup hotový. Sirupem plníme lahve, uzavřeme, a můžeme ještě na závěr pasterizovat v troubě na 40 °C po dobu 20 minut.


Pořad Kouzelné bylinky - Sibiřský citronovník můžete sledovat

11. 6. 2017 od 18,25 hodin na ČT1!




Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !