Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 11.10. 2024
Dnes má svátek Andrej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krajinou vína - Rulandské modré

20. 06. 2019 | Televizní tipy
Dovezl Karel IV. z Burgundska odrůdu, které dnes říkáme Rulandské modré? Nebo jde jen o příběh, který nemá s historií našeho vinařství nic společného? Režie pořadu Krajinou vína - Rulandské modré J. Těšitel (Premiéra)

Jak odlišit fikci od reality? Karel IV. je v pověstích zakotven jako panovník, který poprvé přinesl do Čech z Burgund vinnou révu. Z historického hlediska to ovšem není možné, neboť víno se v Čechách pěstovalo už o několik století dříve, nehledě na moravské regiony, kde je tato tradice prokazatelně minimálně velkomoravská. Pravdou tak nejspíš zůstává, že Karel IV. se zasloužil o masivní rozvoj vinohradnictví – a to nejen z hlediska soudobých zákonů, ale také z hlediska dovozu odrůd vinné révy z jiných zemí. Je docela dobře možné, že mezi těmito dovezenými odrůdami bylo právě Rulandské modré, ve světě – mimo oblast Burgundska – známé jako Pinot noir.

Krajinou vínaŘíká se, že severní vinohradnické oblasti jsou nevhodné pro pěstování modrých odrůd. Jenže správně vyzrálá Rulanda – ať už z Kutné Hory či Mělníka – přesvědčuje o opaku. Víno světlejší cihlové barvy vyniká svěží vůní po ostružinách a skvěle se hodí k archivaci.

Ta je v případě kvalitního Rulandského modrého vlastně nutná, neboť zkušený vinař málokdy doporučí pít toto víno dříve než po třech letech lahvového zrání. A malebnost českých vinic, byť nedosahují takové rozlohy jako moravské, je také vyhlášená.


Krajinou vína - Rulandské modré můžete sledovat 20. 6. 2019 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Krajinou vína - Rulandské modré:

Krajinou vína - Rulandské modré
Krajinou vína - Rulandské modré
Krajinou vína - Rulandské modré
Krajinou vína - Rulandské modré
Krajinou vína - Rulandské modré
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Stříbrňáky