Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Královské město Vysoké Mýto

27. 05. 2024 | Česká republika

I když tu žije jen něco málo přes 12 tisíc obyvatel, Vysoké Mýto je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších měst Pardubického kraje (a v rámci kraje šesté největší). Najdete ho v okrese Ústí nad Orlicí a vzhledem k jeho bohaté historii a množství památek rozhodně stojí za návštěvu.

Historie Vysokého Mýta se začala psát ve 2. polovině 13. století, kdy bylo založeno Přemyslem Otakarem II. Město prosperovalo jako jedno z obchodních středisek na tzv. Trstenické cestě, která vedla ze středních Čech na Moravu. Prosperitu mu ale také zajišťovala panovníkem udělená důležitá středověká práva: várečné (jedno z nejdůležitějších a nejvýdělečnějších práv, které opravňovalo měšťany k vaření piva), mílové (úzce spojené s právem várečným – jeho cílem bylo chránit městské podnikání) a hrdelní (pravomoc uložit trest smrti). V roce 1307 učinil český král Rudolf Habsburský Vysoké Mýto věnným městem českých královen.

Vysoké MýtoKromě doby rozkvětu samozřejmě město zažívalo i doby úpadku, ničivých požárů, morových epidemií a nebo vpádu cizích vojsk. V novodobější historii utrpělo Vysoké Mýto velké materiální škody díky přítomnosti pětitisícové jednotky sovětské okupační posádky od roku 1968. Teprve s jejich odchodem v roce 1990 se mohlo poničené město znovu nadechnout a začít rozkvétat do své dnešní podoby.

Z doby založení města se do současné doby zachovala podoba náměstí, které se svým rozměrem 130 x 150 metrů a plochou 1,95 hektaru patří k největším v Čechách. Dále se zachoval pravidelný půdorys města s pravoúhlou sítí ulic. Náměstí je přístupné celkem dvanácti ulicemi tak, že v rozích jsou vždy dvě a jedna ulice je ve středu každé strany.     

V historickém jádru se nachází řada významných architektonických památek. Například z bývalého městského opevnění se dochovaly Vodárenská a Klášterská bašta, od západu se dostanete do města Pražskou bránou, která je nejzachovalejší částí bývalého opevnění ze 14. století. Před ní stojí socha Přemysla Otakara II. odhalená v roce 2012 v rámci oslav 750. výročí založení města. Zajímavostí je, že v soše jsou uloženy ostatky z pohřbu krále Přemysla Otakara II. Další zachovanou městskou branou je Litomyšlská brána, na které se nachází heraldický znak Vysokého Mýta a také freska sv. Jiří bojujícího s drakem od Mikoláše Alše. Z bývalé Choceňské brány se dochovala jen její velká věž, zvaná Karaska.

Téměř čtvercové historické náměstí Přemysla Otakara II. lemuje 47 domů. Nejstarším domem je bývalá městská radnice z roku 1433, která se stala v roce 1848 sídlem okresního soudu – ten zde působil do roku 1959. V jedné části budovy bývalo dříve dokonce i vězení; v roce 2014 bylo ve zrekonstruované budově otevřeno Muzeum českého karosářství a dnes tu najdete také Turistické informační centrum. Na památku moru je ve středu náměstí postavený čtrnáct metrů vysoký Mariánský sloup z roku 1714 se sochami patronů sv. Vavřince, Jana Nepomuckého a Floriána a na vrcholu se sochou Panny Marie. Před Klášterskou baštou se nachází budova secesní Sokolovny z roku 1900.

Ve Vysokém Mýtě můžete navštívit Regionální muzeum, které má dvě stálé expozice (Vysoké Mýto světové a Historie hasičské firmy Stratílek) a kromě nich nabízí v průběhu roku řadu krátkodobých výstav.

K nejvýznačnějším památkám města patří gotický trojlodní kostel sv. Vavřince, jehož výstavba započala už při založení města. Má dlouhý presbytář, dvě vysoké věže a především se může pyšnit unikátní vnitřní freskovou secesní výzdobou, která pokrývá všechny stěny i strop. Jedna z vyobrazených scén v boční lodi například představuje založení města Přemyslem Otakarem II. Jižně od kostela spatříte další památku: mohutnou renesanční zvonici z 2. poloviny 16. století, která byla postavena pro zvony, které v té době přetěžovaly věže kostela. V 18. století se přistavěla patra pro menší zvony. Po opravě kostela se v roce 1898 zvony vrátily na své místo do věží. Dnes je ve zvonici galerie – výstavní prostory Městské galerie slouží pro krátkodobé výstavy pořádané v letních měsících. V rohu města mezi kostelem a tehdejšími hradbami se nacházel původní městský hřbitov, který později svou kapacitou nestačil a udělal místo pro stavbu nových škol.

K vidění je toho ještě mnohem více – ne nadarmo v roce 2023 obdrželo město titul Historické město roku 2022. Tak se přijeďte podívat sami!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Královské město Vysoké Mýto:

Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
Královské město Vysoké Mýto
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles