Oblíbený herec a moderátor Tomáš Krejčíř, který vyznává zdravý životní styl, má rád dobré jídlo a baví ho vařit pro svoji rodinu a přátele…
Co Vás na vaření baví?
Tomáš Krejčíř: Na vaření mě baví vaření samotné, tuhle činnost mám prostě rád. Obzvlášť když je pro koho, a to je. Čas od času pořádáme s přáteli kulinářskou party – sejdeme se u nás nebo u nich, jednou vaříme my (já nebo manželka), jindy oni a navzájem se inspirujeme. Inspiraci hledám
i v kuchařkách, většinou vařím právě podle nich.
Na druhou stranu ale nevařím příliš často, bohužel na to nemám čas. I proto mě možná vaření tak baví.
Vaříte především chutně, nebo zdravě?
Tomáš Krejčíř: A proč ne chutně a zdravě zároveň? Ano, říká se, že co je zdravé, není dobré, ale já s tím nesouhlasím. Snažím se vařit zdravě i chutně. Nikdy to nejsou jídla tučná ani smažená, žádné knedlíky nebo hranolky.
Jak víte, co je zdravé?
Tomáš Krejčíř: Vlastně nevím, jestli to, co vařím, je zdravé, ale myslím, že je. Občas se sice podívám do nějaké knížky o výživě, ale používám hlavně selský rozum. Řídím se pravidlem: když maso, tak libové, nejlépe hovězí nebo kuřecí, když vepřové, tak panenka, ovšem nejčastěji ryba. Vařím zásadně z kvalitního masa a zeleniny, kterou podávám většinou čerstvou, nebo ji připravuji v páře, aby si zachovala výživné látky. V případě zeleniny přece nemůžu sáhnout vedle! Tedy pokud nebudu jíst pořád tu samou… Z příloh mám nejraději kuskus a potom rýži. Celkem dost používám rostlinné oleje, hlavně za studena, třeba na tu zeleninu.
Takže hranolky svým dětem nesmažíte?
Tomáš Krejčíř: Ne, to opravdu nesmažím. Děti je sice milují, ale snažím se jejich jídelníček aspoň trochu ovlivňovat. Chutnají jim moje zeleninové polévky, pečené kuře, palačinky nebo krupicová kaše – to je snad jejich nejoblíbenější jídlo. Občas přistoupím na kompromis a udělám jim pizzu nebo těstoviny se sýrovou omáčkou, které nepovažuju za až tak nezdravé. Pokud jde o hranolky, nedopřávám jim je, ani úplně neodpírám – když jsme na výletě a obědváme v restauraci, obvykle rezignuju a objednám jim hranolky.
Prozradíte na sebe nějaký stravovací hřích?
Tomáš Krejčíř: Čokoláda, zmrzlina a sladkosti vůbec. Dorty nemusím, ale dobrou čokoládu si neodpustím. Občas, tak jednou za dva měsíce, si dám svíčkovou. Jinak klasickou českou kuchyni nevyhledávám, dávám přednost té středomořské – rychle připravenému masu, orestované zelenině… Když není čas, místo polotovarů, které jím opravdu jen výjimečně, sáhnu po nízkotučném tvarohu – smíchaný s brusinkovým kompotem nemá chybu!
Majonézu a tatarku mezi hříchy nepočítáte?
Tomáš Krejčíř: Ne, když se jí v rozumném množství. Neobsahují nic špatného, nezdravého, ale vyrábí se přece jenom z oleje, a tak jsou dost kalorické. Navíc, je to pochutina, která má sloužit k dochucování jídla, ne k jídlu. Já je používám právě k dochucování – majonézu přidávám hlavně do salátů, třeba do salátu z kuřecí šunky s křenem a jablky, tatarku zase podávám k masu. Manželka občas připraví majonézu nebo tatarku doma, já ji kupuju.
Čtete také:
Majonéza i tatarka patří do zdravého jídelníčku!
Recepty Tomáše Krejčíře:
Salát Tomáše Krejčíře z kuřecí šunky s křenem a jablky
Kebab Tomáše Krejčíře s toustem