Nedávno jsem se seznámila s pro mě novou pochutinou Goji (čti godži) a zároveň jsem se dozvěděla, že je to v podstatě zázrak. No ne, teď vážně. Většina výrobců i prodejců je ochotna napsat na produkt cokoliv, aby ho lidé kupovali. Nicméně o kustovnici jsem to slyšela už z tolika spolehlivých zdrojů, že si myslím, že tomu lze věřit.
Jde o docela maličké červené plody původem z Číny. V tamní medicíně je považována za klenot. U nás lze zakoupit především v sušené formě. Tak jsem na něj také narazila já. A začala prostě jen tak „zobat“. Ani suché plody nejsou úplně tvrdé a tak se dobře zobají jen tak u televize místo něčeho nezdravého. K dostání je bez problémů v běžných potravinových řetězcích a není ani příliš drahá, za 100 g sáček dáte přibližně 25 Kč – pokud nezavítáte zrovna do prodejny zdravé výživy, kde je, bůh ví proč, o dost dražší.
Chuťově bych ji přirovnala asi nejblíže sušenému jablíčku. Opravdu nic nechutného. Naopak. No, a když přičteme ještě další pozitiva v podobě obsažených vitamínů C, B1 a B2, dále pak aktivních polysacharidů, mnoho stopových prvků a důležitých aminokyselin, v podstatě se nemůžeme divit, že je v čínské medicíně považována za klenot a mnohými Číňany za naprosto nepostradatelný potravinový doplněk.
Pátráte-li po tom, k čemu všemu jsou dobré výše jmenované vitamíny a další obsažené látky, pak vězte, že kustovnice čínská posiluje obranyschopnost a imunitu organismu, zlepšuje krvetvorbu. Může dokonce pomoci omezit další šíření lupénky a dalších kožních nemocí. Posiluje zrak, zlepšuje ostrost vidění. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Je také vhodná při nadměrném užívání alkoholu a neposlední řadě také podporuje sexuální funkce.
Jednoduše řečeno si myslím, že byste o ní měli vědět, a tak o ní píšu.
Dá se také použít v teplé kuchyni. Zrovna nedávno jsem ji zahlédla v jednom pořadu o vaření. Připravovalo se krůtí maso se zeleninou a kustovnicí.
Lze z ní také připravit čaj – pouze zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Nebo ji můžeme přidat do kaše místo rozinek. Myslím, že využití najde každá z Vás, která bude mít chuť, své.
Příjemné seznamování přeji.
Ev6703 – čtenářka
ChytráŽena.cz