Název knihy: Labužníkovy historky
Autor: Poštulka Vladimír
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2011
Formát: 178 × 242 mm
Počet stran: 352 str.
Cena: 299 Kč
Dnes se v kuchařských knihách setkáváme s originálními názvy receptů jako gazpacho, bouillabaisse, aglio olio peperoncino, creme Chantilly, currywurst nebo carpaccio. Ovšem kdo z nás ví, kdy, kde a jak tato jídla vznikla? Byla to náhoda nebo dokonalé umění kuchaře? A proč se k některým jídlům hlásí více autorů a mají mnoho variant?
Vladimír Poštulka vyhledává labužnické historky všude, v literatuře i ve vzpomínkách pamětníků.
Střádá je a opatruje jako vzácné doklady o tom, že jídlo a pití je nedílnou součástí kultury. Mnohé populární pokrmy – palačinky, bliny s kaviárem, imam bajildi, svíčková Stroganoff nebo omáčka Béchamel – mají své velice zajímavé příběhy a stojí za to je znát. Měli bychom přece vědět, co jíme.
O autorovi:
Vladimír Poštulka (1943) po maturitě vykonával mnohé profese typu natěrač či stavební dělník. Pak vystudoval FAMU a vstoupil na uměleckou dráhu. Proslul jako textař asi 500 písní (Sladké mámení, Veď mě dál cesto má, Bludička Julie, Nedělní ráno), scenárista filmových a televizních her (Všechno nebo nic, Báječné ženy na létajících strojích) nebo muzikálů (Děti noci, Tři mušketýři).
Stál u zrodu časopisů Story a Xantypa. Byl šéfredaktorem a spolumajitelem prvního českého časopisu o vaření Labužník. Vydal knihy 100 nejslavnějších receptů světa, Labužníkův lexikon, Jak hubne labužník. Od roku 2006 hodnotí české restaurace pro prestižní německý magazín Der Feinschmecker.
Tuto knihu Labužníkovy historky koupíte v Knižním klubu, v knihkupectví a na internetových stránkách Knižního klubu.
Vendi V.
ChytráŽena.cz