Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 28. března slavíme Den učitelů28. března slavíme Den učitelů Ryby - roční horoskop na rok 2025Ryby - roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 19.03. 2025
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivá síla kořenů

12. 03. 2025 | Knižní tipy
Název: Léčivá síla kořenů
Autor: Simone Dettová
Datum vydání: 01/2025
Nakladatelství: Esence
Formát: 172 × 235 mm, 434 g
Počet stran: 144
Vazba: Paperback
Cena: 259 Kč

Autorka knihy vás zavede do říše kořenů rostlin, seznámí vás s pradávnými i nejnovějšími poznatky o jejich léčivé síle a ukáže, jak nám tyto zásobárny užitečných substancí mohou posloužit nejen pro své léčivé účinky, ale i jako posilující výživa. Dozvíte se, jak kořeny správně sbírat, skladovat a zpracovat, a můžete vyzkoušet řadu receptů, které autorka díky své letité praxi bylinářky načerpala z tradičně předávaných znalostí přírodního léčitelství.

Slovy autorky knihy Léčivá síla kořenů:


Kniha Léčivá síla kořenůKdyž se bylinkářský rok blíží ke konci, sluneční paprsky zahřívají zemi už jen krátce, nad lukami se zvedá mlha a ráno je vše potažené tenkou vrstvou jinovatky, nadchází doba sklizně kořenů. V tomto období ročního koloběhu už naše léčivky zatáhly své zelené nadzemní časti, aby šetřily své sily a uložily si své hodnotné substance do kořenů pro další sezonu.
Kořeny – podzemní léčivé poklady a zároveň chutná součást zdravé a současně lahodné kuchyně – představuji hlavni téma této knihy. Jde o kořeny, které posiluji naše zdraví, nebo nám ho dokonce navracejí, a o kořeny, které obohacují naši zdravou kuchyni a nechají znovu ožít skoro zapomenuté recepty a gastronomické zážitky.

Ukázka z knihy Léčivá síla kořenů


PASTINÁK SETÝ (Pastinaca sativa) Téměř zapomenutá kořenová zelenina, která právě znovu dobývá i kuchyně ověnčené hvězdami. Hodí se také pro malé děti a nemocné. Tato zdravá kořenová zelenina se používá do nákypů, polévek a dalších chutných pokrmů. Výživný kořen, vhodný i pro malé děti

U pastináku rozlišujeme planou formu, která roste kolem cest a silnic a v příkopech kolem polí, od zeleninové kulturní odrůdy. Pastinák je zástupcem čeledi miříkovitých a kvete žlutými květy. Jeho původní domovinou je jižní a střední Evropa. Až do 18. století patřil pastinák k základním potravinám našich krajin a až později ho vytlačily brambory a mrkev. Na rozdíl od mrkve má vyšší obsah živin a je hutnější. V jiných zemích, například ve Francii, Skandinávii a Velké Británii, byl součástí jídelníčku i mezitím.

Od určité doby se trendy naší výživy vracejí ke snižovaní podílu masa a zvyšování přijmu zeleniny, nebo dokonce ke kompletnímu přechodu na veganskou stravu, takže se pastinák i u nás znovu do kuchyní oceněných hvězdami. Jaký zázrak – staré druhy zeleniny pravě slaví období renesance. Pastinák je ideální zeleninou, protože se jedná o zdravý, netučný kořen obsahující větší množství železa, kyseliny listové a minerálních látek i vitaminů. Díky tomu je dnes nabízen v celé řadě vyšlechtěných odrůd.

Pastinákové pyré pro nemocné

2 středně velké pastináky, 1 až 2 mrkve, voda, sůl
Pastináky omyjte a velmi důkladně okartáčujte pod tekoucí vodou, nakonec je oloupejte. Mrkev oškrabejte a všechny kořeny rozkrájejte na malé kousky. Vše asi 15 minut povařte ve slané vodě doměkka. Uvařenou zeleninu nakonec důkladně rozmixujte.
V případě, že máte chuť na toto aromatické pyré, ale nejste nemocní, můžete do něj klidně přidat trochu bilého vina a navrch ho ozdobit troškou našlehané smetany a pažitkou. Dobrou chuť!

Pastináková polévka po indicku

3 středně velké pastináky, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 1 cm silný kousek zázvoru, 1 brambora, 1 lusk chilli, olej, 2 lžičky indické kari směsi nebo směsi garam masála, zeleninový vývar, 1 plechovka kokosového mléka, 500 g pasírovaných rajčat, sůl a pepř, čerstvé zelené bylinky

Česnek, cibuli, zázvor, bramboru a pastinák oloupejte a pokrájejte na kostičky. Chilli rozřízněte a odstraňte zrnička. Olej dejte do hrnce, rozpalte ho a na horkem oleji asi 2 minuty osmahněte všechny kostičky kromě pastináku a brambory. Přisypejte kari, a když směs v hrnci zesklovatí, přidejte pastinák a brambory, zalijte zeleninovým vývarem, kokosovým mlékem a pasírovanými rajčaty. Nechte vše 10 minut zvolna povařit. Polévku
dochuťte soli a pepřem, můžete hned podávat.

K autorce knihy Léčivá síla kořenů:


SIMONE DETTOVÁ 

Narodila se v roce 1964 v podhůří Harzu a přírodu si zamilovala už v dětství. Její prarodiče hospodařili na statku s mnoha zvířaty a Simone se jako malé děvčátko s otcem často procházela po okolních loukách a lesích. Naučila se tak záhy rozpoznávat plané rostliny, rozlišit jednotlivé druhy hub, keřů a stromů a chovat se k přírodě ohleduplně. Později získala vzdělání v oboru fytoterapie a načerpala prastaré vědomosti o využívání léčivých bylin, přírodním léčitelství, astrologii a umění destilace. V roce 2000 založila školu zaměřenou na planě rostoucí byliny a léčivky. Dnes žije se svou rodinou na starém selském statku na okraji Harzu. 


Tuto knihu Léčivá síla kořenů zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního Klubu nebo na eshopu Luxor.cz.



Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Léčivá síla kořenů:

Léčivá síla kořenů
Léčivá síla kořenů
Léčivá síla kořenů
Léčivá síla kořenů
Léčivá síla kořenů
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles