-Komerční sdělení-
Ranní káva pod pergolou, lehký zdravý oběd u bazénu nebo zahradního jezírka a večer pořádná grilovačka s rodinou a kamarády. Jestli takhle nevypadá ráj, tak jak vlastně?
Je to tak – kdo může, v letním období na zahradě prakticky žije. A není divu, opravdu teplé počasí u nás trvá tři, nanejvýš čtyři měsíce, a proto je třeba si zahradu užít dosyta a načerpat z ní energii. Čerstvý vzduch, sluníčko a uklidňující pohled do zeleně působí skvěle na naši imunitu i duševní pohodu.
Patříte-li k těm šťastným, kteří mají možnost trávit čas na vlastní zahrádce u domu nebo na chatě či chalupě, vylepšete si ji co nejvíc. Čím komfortnější a zábavnější pobyt na zahradě bude, tím víc času na ní budete trávit nejen vy, ale i vaše děti.
Pohodlí především
Ať už si pořídíte jakýkoli zahradní nábytek, důležité jsou u něj dvě věci: měl by být tak pohodlný, aby se vám z něj vůbec nechtělo vstávat, a měl by vzdorovat počasí, aby nebylo nutné ho každý večer stěhovat pod střechu. Rozkládací lehátka si před nákupem určitě vyzkoušejte a zahradní křesílka opatřete měkkými podsedáky – budete na nich často sedávat jen v kraťasech nebo plavkách, takže okraje nesmí nikde tlačit. Odolný, pohodlný a krásný je nábytek z tvrdých tropických dřev, teaku a eukalyptu. Nábytek vyrobený z lehkého ratanu, hliníku a tahokovu je stejně nenáročný na údržbu, a přitom velmi lehký.
Dalším nezbytným doplňkem dokonalé zahrady je slunečník. Vyplatí se vybrat slunečník se naklápěcí střechou, která stíní i před šikmými ranními nebo večerními paprsky slunce, a potahem z vodoodpudivého polyesteru, jenž ochrání před dešťovou přeháňkou. Aby slunečník nevzal první závan větru, pořiďte si raději opravdu robustní stojan.
Společný zážitek z grilování
Grilování je jeden z nejoblíbenějších českých letních „sportů“. I když jsou k dispozici komfortně vybavené plynové nebo elektrické přístroje, většina Čechů zůstává věrná autentické vůni dřevěného uhlí. Dobře na roštu připravené maso, klobásky, zelenina, houby či sýr jsou opravdová lahůdka, největší půvab grilování ale spočívá v tom, že jde o společně a pohodově strávený čas. Lenošit, nikam nespěchat, povídat si a postupně si labužnicky užívat to, co se právě na grilu dodělalo.
Voda na zahradě
Jednoduchost a hravost – to jsou hlavní znaky správného letního stolování. Broušené sklo po babičce nechte v kredenci, místo toho použijte třeba zavařovačky, do kterých připravíte domácí limonádu s ovocem a ledem. Vytáhněte pestrobarevné papírové ubrousky, na stromy pověste solární lucerničky a nezapomeňte na svíčky, které odpuzují hmyz. Pokud to máte do kuchyně v domě dál než pár kroků, určitě se vám bude hodit zahradní servírovací vozík. V rukou toho člověk moc nepobere a nebudete přece běhat sem a tam dvacetkrát.
Co se letní kuchyně týče, je to ta pravá doba na vyzkoušení lehkých, třeba i neobvyklých pokrmů. Měly by být rychlé a jednoduché na přípravu (strávit v horku hodiny vařením je nepříjemné i nezdravé) a obsahovat hodně sezónní zeleniny. Vyzkoušejte třeba salát z quinoy, lehce stravitelné a velmi zdravé plodiny, kterou Inkové pěstovali v Andách už před 5000 lety. Nebo se inspirujte i dalšími recepty, které najdete na www.menugold.cz.
60 g quinoy bílé Menu gold, 60 g quinoy červené Menu gold, 250 g směsi listových salátů, 60 g mrkve, 60 g cibulky, 60 g řapíkatého celeru, 60 g červené papriky, 1 citron, olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti (na 4 porce)