Ledva se vyčasí, Manu dostane hlad a na krásné vyhlídce si uvaří recept risi bisi – rýžovou polévku s hráškem a sýrem fontina. Mine Boloňu a přijíždí do kraje Romagna, kde prý umějí žít mladí i staří. Moře poprvé uvidíme ve starém městečku Cesenaticu, kde žije kamarád Ivan. Manu ochutná zdejší rychlé občerstvení – calzone plněné tvarohem a špenátem.
V třetím dílu pořadu Léto s Italem, kterou odvysílá Prima Family 17.7.2012, vezme diváky do starého přístavu, který nechal vybudovat Cesare Borgia podle návrhu Leonarda da Vinci a odkud vyplul Garibaldi osvobodit Benátky. Pokud se náš Ital chce vypravit na lov mušlí se zdejšími rybáři, čeká ho další vstávání za úsvitu. Výprava má před sebou náročný den, ale kormidelník si zpívá už od rána. Za pomoc dostane Manu kyblík mušlí, které si ugriluje.
V třetím dílu pořadu Léto s Italem z 17.7.2012 se také podíváme na produkty z cenné mořské soli z Cervie, do níž se nakládá duhová jadranská rybička saraghina, která se loví a zpracovává ve velkém. Zajímavou lokální specialitou jsou také passatelli, těstoviny ze strouhanky a parmazánu. „To vymyslel génius,“ míní Manu, jenž z nich připraví báječnou večeři pro přátele.
Léto s Italem vysílané 17.7.2012 - na co se můžete těšit?
Manu dorazí do továrny, kde se pod ochrannou značkou vyrábí pravý Parmigiano-Reggiano. Po ukázce „nádherné ruční práce“ vezme diváky na pastvinu, kde se popásá speciální druh bílých krav, které dojí mléko na parmazán. „Ale věřte, že jsou dobrý i na tatarák,“ ujistí nás šibalsky Manu. S parmazánem od Paola si uvaří obohacené risi bisi, jeden z nejoblíbenějších receptů regionu Veneto. Další recept - Rýžovou polévku s čerstvým hráškem a tyrolskou slaninou nakonec dochutí aromatickým sýrem fontina. Už název receptu napovídá, že se ideálně rozpouští.
Cesenatico je historické městečko, jehož přístav byl zbudován podle návrhu Leonarda da Vinci. S letitým kamarádem Ivanem, který má také českou manželku, si zajdou na aperitiv do jednoho z typických kiosků, kde to žije nejvíc večer. Manu ochutná a pochválí zdejší nabídku. Podíváme se na rybí trh, kde prodává i česká prodavačka, a na bohatou nabídku zdejší zeleniny.
V třetím dílu pořadu Léto s Italem z 17.7.2012 na lovu mušlí Manu jednu ochutná: „Nemůžeme říct, že byla čerstvá. Byla živá!“ směje se. Už se těší, jak si užije v putovní kuchyni. Z vyloveného „černého zlata“ si na molu udělá recept bleskové grilované mušle s citronovou omáčkou s petrželí a rozmarýnem. Můžeme jen závidět…
Rybička saraghina se loví ve velkém a je ideální k průmyslovému zpracování. Nemusí se kuchat, marinuje se ve zdejší soli, jejíž horu také uvidíme, lisuje se a ze šťávy se vyrábějí zdravé potravní doplňky s nenasycenou mastnou kyselinou omega-3.
Na výrobu posledního receptu potřebujeme hodně fyzické síly. Rodinný recept na unikátní těstoviny passatelli se předává z generace na generaci. Na těsto využijeme staré pečivo. Stejným dílem se smíchá strouhanka s nastrouhaným sýrem (grana nebo parmazán), dvacetinou mouky, pěti vejci a špetkou skořice.
Hutné těsto se promačká malými otvory, až vzniknou jakési „dredy“. Na Emanuelovo vaření dohlíží zkušená místní kuchařka. Manu uspěje na jedničku. Jeho passatelli s plody moře a rukolou chutnají všem známým, které pozval do restaurace na ochutnávku.