Ledva se vyčasí, Manu dostane hlad a na krásné vyhlídce si uvaří recept risi bisi – rýžovou polévku s hráškem a sýrem fontina. Mine Boloňu a přijíždí do kraje Romagna, kde prý umějí žít mladí i staří. Moře poprvé uvidíme ve starém městečku Cesenaticu, kde žije kamarád Ivan. Manu ochutná zdejší rychlé občerstvení – calzone plněné tvarohem a špenátem.

V třetím dílu pořadu Léto s Italem z 17.7.2012 se také podíváme na produkty z cenné mořské soli z Cervie, do níž se nakládá duhová jadranská rybička saraghina, která se loví a zpracovává ve velkém. Zajímavou lokální specialitou jsou také passatelli, těstoviny ze strouhanky a parmazánu. „To vymyslel génius,“ míní Manu, jenž z nich připraví báječnou večeři pro přátele.
Léto s Italem vysílané 17.7.2012 - na co se můžete těšit?
Manu dorazí do továrny, kde se pod ochrannou značkou vyrábí pravý Parmigiano-Reggiano. Po ukázce „nádherné ruční práce“ vezme diváky na pastvinu, kde se popásá speciální druh bílých krav, které dojí mléko na parmazán. „Ale věřte, že jsou dobrý i na tatarák,“ ujistí nás šibalsky Manu. S parmazánem od Paola si uvaří obohacené risi bisi, jeden z nejoblíbenějších receptů regionu Veneto. Další recept - Rýžovou polévku s čerstvým hráškem a tyrolskou slaninou nakonec dochutí aromatickým sýrem fontina. Už název receptu napovídá, že se ideálně rozpouští.
Cesenatico je historické městečko, jehož přístav byl zbudován podle návrhu Leonarda da Vinci. S letitým kamarádem Ivanem, který má také českou manželku, si zajdou na aperitiv do jednoho z typických kiosků, kde to žije nejvíc večer. Manu ochutná a pochválí zdejší nabídku. Podíváme se na rybí trh, kde prodává i česká prodavačka, a na bohatou nabídku zdejší zeleniny.

Rybička saraghina se loví ve velkém a je ideální k průmyslovému zpracování. Nemusí se kuchat, marinuje se ve zdejší soli, jejíž horu také uvidíme, lisuje se a ze šťávy se vyrábějí zdravé potravní doplňky s nenasycenou mastnou kyselinou omega-3.
Na výrobu posledního receptu potřebujeme hodně fyzické síly. Rodinný recept na unikátní těstoviny passatelli se předává z generace na generaci. Na těsto využijeme staré pečivo. Stejným dílem se smíchá strouhanka s nastrouhaným sýrem (grana nebo parmazán), dvacetinou mouky, pěti vejci a špetkou skořice.
Hutné těsto se promačká malými otvory, až vzniknou jakési „dredy“. Na Emanuelovo vaření dohlíží zkušená místní kuchařka. Manu uspěje na jedničku. Jeho passatelli s plody moře a rukolou chutnají všem známým, které pozval do restaurace na ochutnávku.