Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj. V České republice nejde o tradiční svátek, ale vydlabané dýně i ozdoby u domů se u nás stále více rozmáhají.
Přestože dužina dýně obsahuje téměř 90 procent vody, vlákninu a poměrně málo sacharidů je bohatá na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou.
V lidovém léčitelství se odnepaměti používala hlavně dýňová semena. Jsou totiž v našich podmínkách prakticky jediným přírodním zdrojem většího množství zinku. Semena obsahují i fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a další. Naši jižní sousedé v Rakousku vyrábí vyhlášený dýňový olej. Bylo by proto beze sporu škoda obsah vydlabané dýně vyhodit. Nechte se tedy inspirovat nejen pro dobrou zábavu při jejím vydlabávání, ale použijte dýni celou na přípravu lahodného, a přitom zdravého pokrmu.
Dýňová polévka
Použité suroviny1 ks dýně Hokkaido
1 l vývaru
2 stroužky česneku
trochu šťávy z čerstvého zázvoru
sůl dle potřeby
čerstvě mletý pepř
Na dochucení kysaná smetana
Postup: Nejprve zpracujeme dýni tak, že vybereme semínka. Na polévku použijeme asi 750 g dužniny. Poté si připravíme vývar, který přivedeme k varu. Do něj pak vložíme dýni a vaříme do změknutí. Jakmile je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek. Nakonec polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru, solí a pepřem. Na talíři ozdobíme kysanou smetanou.
Jak správně vydlabat dýni
Nejprve se musí provést řez kolem stonku dýně, tak aby byl dostatečně velký pro pozdější vkládání svíčky. Pokud máte k dispozici velkou dýni, můžete ji jednoduše přeříznout na půl. Při vydlabávání dejte pozor, aby se slupka dýně příliš neztenčila, potom by nemusela být dostatečně pevná. Poté si lihovým popisovačem či tužkou můžeme nakreslit obličej dýně a vyřezat. Do vydlabané dýně vkládejte svíčky v ochranných skleněných kelímcích.Zdroj, foto: Mlékárna Valašské Meziříčí