-Komerční sdělení-
Přeneste se s naším receptem na sluncem zalité pobřeží Středozemního moře. Opečené krevety s pancettou se skvěle hodí k řadě příležitostí – ať už jde o romantickou večeři, letní večer na zahradě s rodinou nebo domácí koktejl párty s přáteli. Spojení jemné chuti mořských plodů a bohaté chuti pancetty si všichni hned zamilují. Domácí příprava vás navíc vyjde daleko levněji než krevety z restaurace.
Ať už se krevety s pancettou rozhodnete servírovat jako lehký předkrm nebo hlavní chod, zaručeně nešlápnete vedle. Špízy doplňte o křupavý salát s rajčaty s jednoduchou zálivkou z olivového oleje. Výsledek bude mít perfektní šmak s dressingy, například bylinkovým s jogurtem, středomořským nebo dressingem Tisíc ostrovů. Kombinace chutí uspokojí každého milovníka čerstvých bylinek a pikantního koření.
„Při výběru dressingů věnujte pozornost složení a kvalitě použitých ingrediencí. Naše produkty stojí právě na pečlivé kombinaci těch nejlepších surovin, kvalitního zpracování a skvělé chuti s důrazem na nejmenší detaily,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.
Náš tip? Pokud doma zrovna nemáte pancettu, můžete ji nahradit klasickou slaninou – počítejte ale s drobnými rozdíly v jejich chuti. Zatímco slanina je uzená a bude tak chutnat po kouři a dřevu, které se použilo při uzení, italská pancetta se suší a nechává zrát ve vybrané směsi koření. Její chuť tak bude o trochu jemnější a méně slaná.
Servírované jídlo skvěle propojí šťavnatost nasládlých krevet a česneku, proto je důležité držet se několika jednoduchých kroků při přípravě. Podívejte se na osvědčené tipy šéfkuchařů:
• Dejte si pozor, abyste krevety nepřevařili. Na jejich opečení vám stačí jen 2 až 3 minuty z každé strany, pokud je na pánvi necháte déle, ztratí svou šťavnatost. Hotové krevety poznáte podle jejich narůžovělé barvy. Jestli jsou naopak převařené, začnou se vám kroutit.
• Pokud chcete krevetám dodat zajímavější chuť, naložte je před vařením do marinády z citronové šťávy, česneku a olivového oleje. Nemarinujte je ale déle než 2 hodiny – kyselina obsažená v citronové šťávě totiž může krevety částečně uvařit i bez přítomnosti tepla.
RECEPT: ŠŤAVNATÉ ŠPÍZY S KREVETAMI A PANCETTOU
Doba přípravy: 30 minutDoba pečení: 10 minut
• 600 g krevet
• 4 stroužky česneku
• Sůl, pepř, olej
• 1 snítku rozmarýnu
• 100 g pancetty
Na salát:
• 200 g listového salátu
• 200 g rajčat
• 1 cibuli
• 1 lžíci červeného vinného octa
• Olivový olej
Na dohotovení:
Středomořský dressing Spak
Bylinkový dressing Spak
Dressing Tisíc ostrovů Spak
Postup: Salát dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájená rajčata a cibuli. Dochuťte jej solí, pepřem a zakápněte olejem a octem. Krevety jemně osolte a opepřete. Na špejle napichujte střídavě krevety a pancettu. Česnek nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte trochu oleje a opečte na něm špízy z obou stran. Na poslední chvíli přidejte lístky rozmarýnu a plátky česneku. Vše ještě krátce opečte a vyjměte. Salát rozdělte na talíře, přidejte špízy a podávejte s dressingy.
Tip: Špízy podávejte s opečenými plátky bagety, které předtím potřete česnekem a pokapete olejem.
Tisíc ostrovů dressing 250 ml
Doporučená maloobchodní cena: 72,90 Kč
Bylinkový dressing s jogurtem 250 ml
Dressing je vyroben z prémiového českého bílého jogurtu. Má jemnou chuť a aromatickou vůni bylin (1,5 %). Je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Středomořský dressing 250 ml
Doporučená maloobchodní cena: 72,90 Kč