Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malebný Retz

7. 07. 2024 | Evropa

Historické městečko Retz najdete jen zhruba čtvrthodinku jízdy autem od jihomoravských hranic s Rakouskem, konkrétně necelých patnáct kilometrů jihozápadně od Znojma. Jedná se o malebné vinařské městečko, které stojí za návštěvu ve všech ročních obdobích – a znalci vína být opravdu nemusíte, abyste si jeho návštěvu užili.

Protože od nás z Čech je tohle místo už poměrně hodně vzdálené, výlet sem si dopřáváme jednou za několik let. Ale rozhodně stojí za to!

Na historické náměstí Retzu můžete vjet třeba starobylou Znojemskou bránou (ano, neomylná česká stopa), která je součástí dochovaných hradeb. Přímo na náměstí jsou parkovací automaty a dostatek parkovacích míst – jedná se totiž o jedno z největších náměstí v Rakousku. A jak sami uvidíte, také jedno z nejmalebnějších. I památek je tu více než dost!

Hlavnímu náměstí dominuje překrásný barokní sloup Nejsvětější Trojice a dvě kašny. Celé náměstí lemuje řada historicky cenných domů – mezi nimi zaujme třeba Sgraffitohaus, v češtině známý jako Malovaný dům, nebo dům s cimbuřím (Verderberhaus, který dříve patřil rodině významného váženého měšťana Thomase Verderbera).

Vaší pozornosti také neunikne místní radnice v horní části náměstí: její stavba spíše připomíná kostel. Pravda je, že původně na jejím místě už ve 14. století stála gotická kaple Zvěstování Panny Marie, která ale byla v roce 1425 značně poškozená (stejně jako zbytek města) při jednom z ničivých husitských nájezdů. V 16. století byla kaple přestavěná na renesanční kostel a v 18. století byl kostel nakonec přebudován na radnici. Krásný výhled na město i jeho okolí si dnes můžete užít po vystoupání téměř 130 schodů na radniční věž.

Vedle znojemské brány byla ve 2. polovině 15. století vybudovaná hradní špitální kaple, ve které v současné době sídlí městské muzeum a Jihomoravská galerie.

Základem budoucí prosperity městečka se stalo privilegium udělené Retzu koncem 15. století, které se týkalo obchodu s vínem. Mnoho návštěvníků městečka míří na prohlídku rozsáhlého podzemí, kde chodby a štoly mají úctyhodnou délku 21 kilometrů. Skrývá se tu také historický vinný sklep, který má dokonce tři patra, takže se před jeho návštěvou v letních měsících raději přioblékněte. Jedná se o nejstarší vinný sklep v celém Rakousku. Na náměstí v Retzu se každý rok koná řada vinařských akcí, k nejnavštěvovanějším patří například Týden vín nebo tradiční zářijové vinobraní, kdy ze dvou kašen celý den tryská místo vody víno.

Dalším turistickým lákadlem je unikátní kamenný větrný mlýn holandského typu, který se tyčí uprostřed vinic na kopci nad Retzem. Vidět je tedy už z dálky, je vlastně symbolem městečka. Z náměstí se k němu dá dojít i pěšky, zavede vás sem značená cesta dlouhá pouhý kilometr. Cesta vás povede z velké části mezi vinicemi, které jsou v podstatě všude kolem. Nahoru k mlýnu se ale v případě potřeby dostanete i autem, zaparkovat se dá bezplatně doslova pár kroků od mlýna. V sezoně sem turisty vozí také místní vláček. Původní mlýn z roku 1772 byl dřevěný, německého typu. V mlýně se mlelo obilí do roku 1924. Dnes je stavba chráněnou technickou památkou, rozsáhlou rekonstrukcí prošla v letech 2009 - 2010. Mlýn je dokonce jedním ze dvou plně funkčních mlýnů v celém Rakousku. Některé informace o něm se můžete dozvědět i z informačních tabulí v jeho blízkosti.

Na dohled od mlýna se nachází další památka a turistické lákadlo: barokní kalvárie, která v posledních dnech prošla rekonstrukcí. Na cestě minete tři zastavení v podobě sousoší – jsou to vlastně kamenné oltáře s výjevy z křížové cesty. Na vrcholku kopce končí cesta u mohutného sousoší se třemi kříži: uprostřed se nachází ukřižovaný Kristus a na jeho bocích jsou kříže s lotry. Kolem sousoší je zdobená kamenná zídka vpředu v rozích se dvěma andělíčky. Od kalvárie se otevírá krásný výhled na Retz i jeho okolí, dohlédnete až na naši stranu. My si na víno nepotrpíme, a tak za mě je pro návštěvu asi nejlepší jaro, kdy jsme tu před lety zažili spoustu rozkvetlých konikleců.

Když budete mít ještě chuť, kousek dál za kalvárií se nachází vojenský hřbitov (spolehlivě vás k němu dovede směrovka na jedné z vyšlapaných cestiček). Jsou tu pohřbeni vojáci padlí v 1. a 2. světové válce (my jsme tentokrát hřbitov vynechali, a tak bohužel nemůžu přiložit žádnou fotografii).

Okolí Retzu je protkané vinařskými cyklostezkami, takže si přijdou na své i cyklisté (nebo hlavně oni). Všude tu panuje opravdu krásná atmosféra, pohoda a vytoužený klid!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Malebný Retz:

Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
Malebný Retz
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a krásné fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné fotky i článek..
trošku jsem zavzpomínala, byli jsme v Retzu před lety...děkuji..
Obrázek uživatelky
profil
o místě, které neznám a ráda jsem díky vám poznala SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles