Svatomartinská vína budou slavnostně otevřena už v neděli 11. 11. v 11 hodin. Obliba mladých vín, která jsou první ochutnávkou nové úrody, mezi Čechy rok od roku stoupá. Podle odborníků bude letošní ročník velmi zdařilý. Víte, jak si tato vína nejlépe užít?
Kde se vzala tradice Svatomartinských vín
Letošní úroda bude nadprůměrná množstvím i kvalitou
Co do množství bude letošní úroda větší, než je dlouhodobý průměr, podobá se ročníku 2015. Může se jednat o komplikovanější ročník z důvodu nižšího obsahu kyselin v hroznech. To však může být oblastně rozdílné, lépe je na tom například Slovácko. Hodnocení pro tento ročník mohou být ještě nejednoznačná, u červených vín si musíme počkat na pozdější hodnocení. Předpoklady na vyšší kvalitu zde jsou.
Zásady pro skladování a servírování
Svatomartinská vína, na rozdíl od archivních a vyzrálých, nabízejí především osvěžení a požitek z lehké ovocné chuti s typickou kyselinkou. Hodí se na denní pití a k posezení s přáteli, méně pak ke slavnostním příležitostem. Svatomartinská vína v žádném případě nejsou určena k archivaci. Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si stále zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, nejpozději však do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet. Skladována by měla být při teplotě do 18 stupňů Celsia a v přítmí. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 5-7 stupňů Celsia, červená v rozmezí 10-12 stupňů.
Gurmánský zážitek s mladými víny
Tradičně jsou mladá vína spojována se svatomartinskou husou. Možnosti párování s pokrmy jsou ale mnohem pestřejší. Báječně se hodí k jednoduchým jídlům, dezertům nebo jako aperitiv a nabízejí tak výjimečnou příležitost, jak osvěžit a odlehčit hutné podzimní menu. Sommelier doporučuje: „Svatomartinská vína jsou díky své svěžesti vhodná ke snoubení se širokou škálou pokrmů od lehkých předkrmů a salátů až po pečená masa. Osvědčenou klasikou je pak křupavá husa ve spojení s mladým červeným vínem.“
Bílé odrůdy je kromě drůbeže vhodné podávat k tuzemským sladkovodním rybám, jako je pstruh či candát. V ústech budou výborně ladit s těstovinami, například spaghetti carbonara nebo pizzou se smetanovým základem či jemně slazenými dezerty. Bílá s vyšším obsahem kyselinky lze kombinovat také s polévkami a jemnými paštikami. Růžová vína se hodí k ovocným i smetanovým dezertům s typickou podzimní příchutí, jako je hruškový závin, švestkový nebo jablkový koláč.
Červená svatomartinská s vyšším obsahem tříslovin výborně doplní tučnější jídla, vyniknou například v kombinaci se zvěřinovými specialitami či tradiční propečenou husou. Se Svatomartinskými víny s však nemusíte držet při zemi. Fanoušky japonské kuchyně nadchne kombinace mladého červeného se sushi, lahodit budu také se sýry, kanapkami či vyzrálou šunkou.
Zdroj, foto: Habanské sklepy