-Komerční sdělení-
Mimořádný zážitek nabídne milovníkům špičkové gastronomie Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Při příležitosti známého Karlovského gastrofestivalu se zde 5. a 6. října jako host představí první a dosud jediná žena ve střední Evropě oceněná prestižní michelinskou hvězdou, Maďarka Eszter Palágyi. Nenechejte si ujít degustační menu této respektované a talentované šéfkuchařky, která připraví v sobotu 5. října Michelinskou galavečeři a o den později Michelinský oběd.
Obě menu jsou mimořádnou příležitostí zakusit zážitkovou maďarskou gastronomii v její vrcholné podobě a snoubenou s vyhlášenými maďarskými víny.
„Eszter Palágyi je velmi vytížená a mimo svou restauraci Costes prakticky nehostuje. O to víc nás těší, že přijala naše pozvání a my můžeme její nevšední talent přiblížit také u nás. V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je teprve 32letá maďarská šéfkuchařka v gastronomickém světě skutečnou raritou,“ láká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.
„Nejenže opakovaně obhajuje michelinskou hvězdu, ale svou restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou v letech 2016 až 2018 byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ dodává Tomáš Blabla.
V seznamu osobností, od nichž se úspěšná Maďarka učila, se skví i jméno kultovního „šéfkuchaře století“, Francouze Joëla Robuchona. Právě Francie ji oslovila natolik, že její vlivy prolíná do národní maďarské kuchyně. „Ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby využívám při vymýšlení a vaření svých jídel. Vždy používám maďarské sezónní suroviny a tradiční metody úpravy, které zachovávají jejich charakteristickou chuť,“ popisuje šéfkuchařka, k jejímž nejoblíbenějším surovinám patří lanýže a zvěřina.
Na ty ve Velkých Karlovicích samozřejmě také dojde. Hlavním chodem sobotní galavečeře bude zvěřina se švestkovými noky a růžičkovou kapustou, mezichodem pak pstruh s kukuřicí a lanýžem. Těšit se ale můžete i na další lahůdky, mezi nimiž jistě zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami) nebo vyhlášená maďarská mangalica.
Nenechejte si ujít ani další program Karlovského gastrofestival a zapište si jeho termín do diáře. Spoustu ochutnávek pod širým nebem v 3,5 km dlouhém horském údolí můžete zažít o víkendu 5. a 6. října 2019.
Více: www.karlovskygastrofestival.cz
Michelinská galavečeře Eszter Palágyi
Sobota 5. 10.• Něco malého na zub: Mangalica
• Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“
• Chléb s máslem
• Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou
• Mezichod: Pstruh s kukuřicí a lanýžem
• Hlavní chod: Zvěřina, švestkové noky „Szatmari“, růžičková kapusta a slunečnice topinambur
• První dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky
• Hlavní dezert: Costes „Somlói Galuska“ - maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami
• Petit Fours
Michelinský oběd Eszter Palági
Neděle 6. 10.• Něco malého na zub: Mangalica
• Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“
• Chléb s máslem
• Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou
• Hlavní chod: Costes Signature Dish; „Mangalica“, červená řepa a káva
• Dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky
• Petit Fours