Kdo by si někdy nedopřál omamné bublinky šampaňského? Proč se ale zlatavý mok vyrábí tu z bílého a jindy z červeného vína? Nový magazín nejen o víně. Režie pořadu Milovníci vína – Champagne V. Karas a J. Berka (Premiéra)
Žádné pořádné vinné putování nemůže vynechat slavnou pravlast perlivých vín, francouzskou Champagne. Proslulé bublinky ve víně zde kdysi vznikly zřejmě omylem, ale v Champagni dokázali tuto chybu dokonale využít. I když mají zdejší šumivá vína převážně lákavou zlatavou barvu, vyrábějí se jak z bílých, tak i červených odrůd.
Žádné pořádné vinné putování nemůže vynechat slavnou pravlast perlivých vín, francouzskou Champagne. Proslulé bublinky ve víně zde kdysi vznikly zřejmě omylem, ale v Champagni dokázali tuto chybu dokonale využít. I když mají zdejší šumivá vína převážně lákavou zlatavou barvu, vyrábějí se jak z bílých, tak i červených odrůd.
Šampaňské z odrůdy Chardonnay bývá lehčí a svěžejší, to z Rulandského modrého je těžší a aromatičtější. Dozvíme se také, jak šampaňské správně otevírat a nalévat, i jaké skleničky jsou nejvhodnější k jeho jednotlivým typům. A Jaromír Gala nás na moravské vinici seznámí s tím, co jsou to „zelené práce“.
Milovníci vína – Champagne můžete sledovat 14. 11. 2020 od 17,55 hodin na ČT1!
Zdroj, foto:Česká televize