Nadváha, obezita a nemoci spojené se stravováním začínají v Evropě dosahovat rozměrů epidemie, uvádí nelegislativní zpráva italského europoslance Alessandra FOGLIETTY (UEN, IT). Podle Světové zdravotnické organizace trpí více než polovina evropské populace nadváhou a v některých členských státech přibližně 6 % zdravotnických výdajů přímo souvisí s obezitou. Nepřímé výdaje jsou však mnohem vyšší. Obezita je jedním z nejvýznamnějších evropských zdravotních problémů, neboť výrazně zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární nemoci, určité druhy cukrovky a rakoviny.
Poslanci se domnívají, že v boji proti tomuto jevu by měl být uplatněn víceúrovňový přístup, a připomínají, že v Evropě funguje celá řada výzkumných, zdravotnických a vzdělávacích programů, které mohou hrát významnou úlohu.
Boj proti obezitě již od útlého věku
Vzhledem k tomu, že obezita u dětí je přímo spojena s obezitou dospělých, měla by se Komise podle EP přednostně zabývat právě tímto jevem. Vzdělávací programy ve školách by měly být sestaveny takovým způsobem, aby zajistily, že pohyb a zdravá výživa se stanou pro každé dítě samozřejmostí.Poslanci se rovněž domnívají, že je třeba zlepšit kvalitativní a nutriční standardy potravin podávaných ve školkách a školách, například prodejem čerstvého ovoce a zeleniny. Vzdělávací zařízení by také měla omezit prodej potravin s vysokým obsahem soli, cukru a tuku a s nízkou nutriční hodnotou. Reklamy na nezdravé potravinářské produkty by měly být monitorovány a omezeny.
Povinné označování potravin pomocí barevných kódů
Podle EP jsou úplné informace na potravinářských výrobcích klíčem k tomu, aby si spotřebitelé mohli vybrat nejvhodnější výrobek se znalostí věci. Proto je důležitý návrh Komise na revizi směrnice o nutričním označování potravin a takové označení musí být viditelné, jasné a jednoduše pochopitelné pro spotřebitele.