Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 09.10. 2024
Dnes má svátek Štefan a Sára
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Muzeum nesplněných slibů

24. 10. 2020 | Knižní tipy
Název: Muzeum nesplněných slibů
Autor: Elizabeth Buchan
Nakladatelství: Domino
Datum vydání: 7/2020
Formát: 130x205 mm
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Počet stran: 312
Cena: 332 Kč

Paříž, současnost. Muzeum nesplněných slibů je místem naděje i zklamání. Každý vystavený předmět byl kýmsi darován – plechovka od sušenek, svatební závoj, dětská botička. Každý exponát se stal zhmotněním trpké zrady. Muzeum je místem, kam si chodí lidé promluvit s přízraky své vlastní minulosti. Laure, majitelka a kurátorka, do muzejních sbírek také přispěla upomínkou na bolavé vzpomínky ze svého mládí...

Muzeum nesplněných slibůPraha, 1986. Laure se snaží usebrat z náhlé smrti svého otce a odlétá do Prahy. Za železnou oponou ji čeká šedivý svět protkaný netušeným nebezpečím. Snaží se pochopit temné politické proudy, které ovlivňují život ve městě, ale její svobodné mysli se to moc nedaří. To se změní, teprve když potká mladého muzikanta, disidenta. Zamiluje se do něj. A vůbec netuší, jaké to pro ni bude mít důsledky.

Teprve po mnoha letech se dokáže Laure opravdu ohlédnout za svou minulostí a vnímat bez bolesti vášnivý vztah, který ovlivnil celý její následný život.


O autorce knihy Muzeum nesplněných slibů


Elizabeth Buchan strávila dětství tím, že se každé tři roky stěhovala někam jinam. Žila i v Egyptě a Nigérii. Už tehdy měla v plánu stát se spisovatelkou. Vystudovala angličtinu a historii a poté začala pracovat v nakladatelství Penguin Books. Psala zde propagační texty na knižní přebaly, což pro ni bylo tou nejlepší průpravou. Po svatbě a porodu dvou dětí pracovala jako redaktorka v nakladatelství Random House, než se rozhodla být spisovatelkou na plný úvazek. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale nikdy ho nelitovala. Jako spisovatelka procestovala celý svět, poznala své čtenáře a mohla se s nimi podělit o lásku ke knihám a čtení. Její krátké povídky vysílalo rádio BBC 4 a vyšly i v mnoha časopisech. Elizabeth je patronkou Guildfordského knižního festivalu, spoluzakladatelkou Claphamského knižního festivalu a byla předsedkyní nejrůznějších literárních soutěží.

Ukázka z knihy Muzeum nesplněných slibů


Rakousko 1986
Dvacetiletá dívka s obvázanou rukou čeká na peróně. U nohou jí leží kufr, v němž má nacpaný batoh, nic víc, je to jen pro oko. Nástupiště je šedé a zanedbané, rozpraskaným asfaltem se prodírá plevel. Koleje jsou na tom podobně, mezi pražci se to hojně zelená. Dívka těká očima kolem, pátrá, kdo ji sleduje. Někdo z těch odporných, ale zároveň zoufalých lidí, kteří se drží nad vodou donášením na druhé. Má s nimi bohaté zkušenosti. Napíná zrak do dálky. Malou izolovanou stanici obklopují stromy – jasany, borovice, hezké stříbrné břízky. Za nimi je vidět shluk červených střech, uprostřed se zvedá kupole kostela, baňatá jako cibule. Typické pro střední Evropu, pomyslí si a dech se v ní zadrhne. Pro svobodnou Evropu. Na perón vejde dvojice. Žena nese menší tašku a muž kufr, postaví ho na zem. Ona je hubená, oblečená v kabátě pískové barvy. On je podsaditější, na hlavě mu sedí alpský klobouček s pérem. Vypadají namyšleně, zřejmě se jim daří. Dívka je začne od pohledu nenávidět. Tihle můžou složit zadky na sedadla a v klidu se nechat odvézt až do Vídně. Obrátí se tam, odkud má přijet vlak, k hranici mezi komunistickým Československem a Rakouskem. Dráha byla vybudována už za rakousko-uherské monarchie, ale jednoduché cestování po ní dnes rozhodně není.


Tuto knihu Muzeum nesplněných slibů zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros media.

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Muzeum nesplněných slibů:

Muzeum nesplněných slibů
Muzeum nesplněných slibů
Muzeum nesplněných slibů
Muzeum nesplněných slibů
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !