Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 15.10. 2024
Dnes má svátek Tereza
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu

1. 11. 2017 | Televizní tipy
Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem navštívíme kaňon Pohádka, podíváme se, kde trávil své dovolené první kosmonaut Jurij Gagarin, a zúčastníme se tradičního lovu králíka za pomoci orla.

Kraj kolem kyrgyzského horského jezera Issyk-kul charakterizují především vysoké hory a horská jezera. To největší z nich, Issyk-kul, je druhým největším horským jezerem světa.

V kontrastu s přilehlým pohořím Ťan-Šan, plným ledovců, vytváří jezero mírné mikroklima, srovnatelné s přímořskými destinacemi. V podstatě celé pobřeží 170km dlouhého jezera se využívá k rekreaci. Svou dovolenou zde tráví nejen Kyrgyzové, ale i Rusové a Kazaši. Koneckonců je to odsud ke skutečnému moři snad nejdále na světě.

Na mnoha místech v okolí jezera Issyk-kul jako by se zastavil čas. Čeká vás cesta zpět do období Sovětského svazu, mezi sochy s Leninem a rozpadající se turbázy.
 
K místnímu „Mrtvému moři“, malému jezeru s vysokým obsahem soli, se sjíždějí lidé, aby jim léčivé bahno ulevilo od různých zdravotních neduhů. Podíváme se do malebného horského údolí Na cestě po kyrgyzském Issyk-kuluBarskaun, kde trávil své dovolené první kosmonaut Jurij Gagarin, navštívíme kaňon Pohádka a zúčastníme se tradičního lovu králíka za pomoci orla.

U jezera Song-kul v srdci Ťan-Šanu navštívíme nomádskou pasteveckou rodinu, ochutnáme kyrgyzské národní jídlo bešparmak, kumyz a zúčastníme se napínavé pastevecké hry kok-buru, což je jakési pólo v sedlech koní, kde se namísto míče používá tělo zařízlé ovce, zbavené hlavy a nohou.

Ve městě Karakol navštívíme dřevěný pravoslavný chrám, který v období Sovětského svazu sloužil jako klub, ale i jedinečnou dřevěnou mešitu, postavenou v buddhistickém stylu bez jediného hřebíku, rovněž i hrob slavného objevitele a vědce Prževalského.

Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu lze sledovat 1. 11. 2017 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu:

Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu
Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu
Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu
Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu
Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu
Na cestě po kyrgyzském Issyk-kulu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Diamanty