Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 11.10. 2024
Dnes má svátek Andrej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na cestě po nepálském Langtangu

23. 10. 2019 | Televizní tipy
Na cestě po nepálském Langtangu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě po zemi divokých rododendronů, zasněžených himálajských vrcholů a unikátní tibetské kultury (Premiéra)

Horské vesnice na sever od nepálské metropole Káthmándú jsou rozesety na úpatích vrcholů, které tvoří přírodní hranici mezi Nepálem a Tibetem, dnes oficiálně Čínskou lidovou republikou. Právě geografie je pro kulturu obyvatel Langtangu zcela určující. I když mají občanství nepálské, národnostně, jazykově, kulturně, nábožensky jsou Tibeťany. V horách dnes žijí v symbióze s původními obyvateli hor, lidmi z kmene Tamang. Spolu tvoří unikátní společenství, které v horských údolích a na planinách žije podle vlastních pravidel.

Zatímco vyšší oblasti Langtangu pokrývá celoročně sníh, nižší polohy jsou plné zeleně, tropického lesa a úrodných pastvin. Mnoho zdejších obyvatel stále žije kočovným způsobem života. S jednoduchými příbytky putují po pastvinách s četnými stády chlupatých, vysokohorských krav. Z jejich mléka vyrábí pastevci máslo – symbol štěstí a hojnosti. Základní surovinu pro přípravu tradičního pokrmu campa i tibetského čaje.

Na cestě po nepálském LangtanguŽeny z oblasti Langtang prosluly tkalcovským uměním. Na stavech vytváří doplňky tradičního oblečení, zejména barevné zástěry. Muži naopak pořád něco nosí. Trámy, rýži, cihly, kameny... V horách to ani jinak nejde. Oblast Langtang navíc postihlo roku 2015 ničivé zemětřesení, které v mnoha vesnicích zanechalo tragické stopy. Obyvatelé se z katastrofy vzpamatovávají dodnes.
Vysokohorské oblasti Langtangu se pyšní přezdívkou „Země ledovců.“ Vesnice leží na kamenitých planinách, vysoko nad úrovní lesa. Kolem dokola je obepínají jen zasněžené sedmitisícovky a ledovce. Dostat se do nich lze jen pěšky. Kamenitou stezkou tak denně prochází nesčetná stáda mulů, kteří do vesnic roznáší potřebné potraviny.

Posledním obývaným místem v údolí Langtanu je vesnice Kyanjin Gompa (3850 m.n.m). V ní končí království lidí a začíná drsná země ledu a hor. Modlitební praporky u veliké stúpy se neustále chvějí v mrazivém větru. A obří mlýnek s mantrou Óm mani padme húm se pravidelně točí uvnitř gompy a svým pohybem způsobuje cinkání zvonku tak typické pro tibetská duchovní místa.

V pozdním letním dni, za doprovodu sněhových vloček, rozezní vesnici dupot stovek lidí. Obyvatelé mnoha vesnic dorazili k poutnímu místu na svatební obřad. Je plný modliteb, které zažehnávají zlé duchy, slaného tibetského čaje a radostného tance.

Na cestě po nepálském Langtangu můžete sledovat 23. 10. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po nepálském Langtangu:

Na cestě po nepálském Langtangu
Na cestě po nepálském Langtangu
Na cestě po nepálském Langtangu
Na cestě po nepálském Langtangu
Na cestě po nepálském Langtangu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !