O Burgundsku je nutné hovořit v minulém čase. Nejzářivější časy prožívalo v dobách Burgundského velkovévodství, v letech 843–1477. V novodobých francouzských dějinách zastřešovalo Burgundsko už jen čtyři departmenty a od roku 2016 bylo sloučeno se sousedním regionem v celek zvaný Burgundsko-Franché-Comté.
Přesto na název „Burgundsko“ stále slyší nejen Francouzi, ale i zahraniční turisté.
Především kvůli vínu. Východní část Burgundska je nejprestižnějším vinařským krajem ve Francii. Mimochodem z padesáti nejlepších, či spíše nejdražších vín z celého světa, bývají každoročně tři čtvrtiny právě odsud.

Krom vína vděčí mnichům také za tradici výroby hořčice. Slavná dijonská hořčice se už v Dijonu nevyrábí. Výrobní proces lze zhlédnout v nedalekém městečku Beaune. Krom klasické dijonské hořčice, kterou známe i z našich obchodů, tam lze ochutnat hořčice dochucené třeba ořechy, medem, bazalkou nebo cassisem. Cassis je místní likér z černého rybízu. Do kraje patří už mnoho století. Stejně jako vinná polévka. Vařívala se během sklizně, protože základem je vylisovaná šťáva z hroznů a matolina. Do hrnce se ještě dávalo sádlo, cibule, houby a vajíčka. Levné jídlo, které si Burgunďané připravují dodnes.
Na cestě po východě Burgundska můžete sledovat 1. 2. 2017 od 21 hodin na ČT2!
Zdroj, foto: Česká televize