Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 14.10. 2024
Dnes má svátek Agáta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po západním Tchaj-wanu

4. 04. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po západním Tchaj-wanu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem rychlovlakem k obratníku Raka za bohyní Mazu, za voňavým cypřišem, městem tisíců chrámů v Tainanu a za lidmi z kmene Haka z oblasti Meinong (Premiéra)

Západní pobřeží je nejzalidněnější částí Taiwanu a žije zde většina z 23 miliónové populace. Pobřeží je protkáno hustou sítí dálnic a silniček, ze kterých se od pobřeží začínají zvedat mohutné kopce a hory, vyplňující celý střední Taiwan. Celé území je propojeno rychlovlakem, který díky převážně rovinatému terénu je schopen dosáhnout průměrné rychlosti až 350 km za hodinu. Nejstarší chrámy a největší památky jsou k nalezení právě na této straně pobřeží.

V pořadu Na cestě po západním Tchaj-wanu se zastavíme v Beigangu, malém provinčním městě, ukrývajícím největší chrám bohyně Mazu, která je na Taiwanu jednou z nejuctívanějších božstev Na cestě po západním Tchaj-wanuvůbec. Nakoukneme do továrny pana Wu na zpracování vzácného taiwanského cypřiše, ze kterého se vyrábí ty nejdražší nábytky a dekorace. Objevíme kouzlo bývalého hlavního města Tainanu se stovkami nejrůznějších chrámů a chrámečků těch nejzvláštnějších božstev.

V pořadu Na cestě po západním Tchaj-wanu budeme mluvit se záhrobím a vyvolávat duchy zemřelých, ale i vzývat bohyni mateřství a rodičovství. V neposlední řadě navštívíme oblast Meinong, kde žijí lidé z kmene Haka. Nemluví klasickou mandarínskou čínštinou, ale svým vlastním Haka dialektem, který si přivezli z Číny.

Mají své kroje, svoji kuchyni a hlavně jsou jedni z nejlepších hrnčířů a výrobců ručně malovaných lakovaných slunečníků. A právě zde oslavíme i svátek příchodu jara neboli Čínský nový rok, který není jedním velkým bujarým večírkem, jak jsme zvyklí u nás, ale spíše prostorem, kdy se celý Taiwan sjede domů ke svým rodinám a užívá si vzájemné přítomnosti. Přivítáme nový rok tentokrát ve znamení dřevěného psa.

Na cestě po západním Tchaj-wanu lze sledovat 4. 4. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po západním Tchaj-wanu:

Na cestě po západním Tchaj-wanu
Na cestě po západním Tchaj-wanu
Na cestě po západním Tchaj-wanu
Na cestě po západním Tchaj-wanu
Na cestě po západním Tchaj-wanu
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Diamanty