Na jaké látky se zaměřit ve stravě nastávajících maminek?
V těhotenství by měla žena dbát na dostatečný příjem kyseliny listové, ideálně ještě před otěhotněním a zejména v prvních třech měsících těhotenství. Dále je důležité dbát na dostatečný příjem hořčíků, železa, vitamínu D a omega3 nenasycených mastných kyselin. Omega3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správný vývoj mozku a zraku miminka.
Těhotné ženy, které trpí atopickým ekzémem či pylovou alergií nebo se toto onemocnění vyskytuje v jejich rodině, by měly zejména v druhé polovině těhotenství a v období kojení užívat speciální druh laktobacilu Lactobacillus rhamnosus HN001, který významně pomáhá snižovat riziko výskytu těchto onemocnění u miminka.
Čemu se v těhotenské výživě raději vyhnout?
Mezi obecná doporučení pro těhotné patří vyhýbat se alkoholu, kofeinu, nedostatečně tepelně upraveným potravinám a potravinám obsahujícím plísně. S opatrností by měly ženy pít bylinné čaje. Některé byliny totiž mohou podpořit děložní kontrakce a krvácení či nepříznivě působit na plod. Samozřejmě není nutné, aby se ženy po ukončení prvního trimestru striktně vyhýbaly alkoholu a kofeinu. Sklenku piva či vína a 2 šálky kávy denně si může dopřát každá těhotná žena.
Autorka: MUDr. Radka Gregorová