Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na piknik chodíme až 5x ročně! Kam sahá jeho příběh a jak si ho užít?

20. 08. 2017 | Zajímavosti
Věděli jste, že slovo piknik pochází ze spojení dvou francouzských výrazů „picque“ a „nicque“ a že v Čechách byl v 19. století označován jako „merenda“?

První forma venkovního stravování proběhla už ve středověku, kdy se menu skládalo převážně z chleba, kuřete, sýrů a vína. Postupně začaly být venkovní dýchánky populární v mnoha zemích, přičemž každá z nich vdechla pikniku jedinečnou formu. Zatímco hospodyňka Magdalena Dobromila Rettigová se na slavnostních občerstveních proslavila Kunětickými preclíky, v dnešní době si potrpíme spíše na jídlo z grilu.

Od středověku do současnosti


Piknik nese svůj původ již od dob, kdy se lovci vydávali za potravou. Zdokumentovány jsou různé lovecké přesnídávky, v případě dámské společnosti obsahoval piknikový košík šampaňské, paštiky i saláty. V 19. století se stalo stolování v trávě módní záležitostí.


piknikZatímco ve viktoriánské éře Velké Británie pojídali nejraději masové koláče a humry s majonézou, v USA si vybírali z mnohem širší nabídky. Mezi základní potraviny, které nesměly na piknikování chybět, patřil vepřový jazyk, pečeně, sendviče, koláče a ovoce se zeleninou. Všechny pokrmy samozřejmě vždy doprovázely vhodně zvolené alkoholické nápoje, nejčastěji to bylo pivo, víno, různé pálenky, nebo medovina.

Na venkovní sešlosti se v současnosti více než tři čtvrtiny z nás vypravují maximálně pětkrát ročně. Činíme tak převážně s přáteli (50 %), nebo nejbližší rodinou (33 %). Kromě duchaplné konverzace se častěji věnujeme rozptýlení v podobě hudby, tance nebo hry na hudební nástroj, pokud se na akci konzumují alkoholické nápoje.

Párujte a poznávejte


Do popředí se dostává trend „food pairingu“, při kterém se klade důraz na kombinaci jídla a pití. Při párování chutí je nejdůležitější mezi pokrmem a drinky udržet rovnováhu, kterou vyvažuje spojovací prvek obou surovin. Při food pairingu se vyplácí experimentovat, spojením dvou různých ingrediencí získáte naprosto novou a charakteristikou chuť. Využijte letních měsíců a párujte osvěžující míchané drinky s ovocem, čokoládou, nebo sýry. Neodsuzujte neznámé kombinace a najděte spojení, které vám sedí na míru.

Češi byli vždy na maso


V Čechách byl piknik původně označován jako „merenda“, k níž si hosté nosili vlastní jídlo a pití. Tato společenská akce měla podobu různých výletů, které často navštěvovali i čeští vlastenci. Pražané chodili do klášterů a po modlitbě hledali vhodné místo ke konzumaci nejrůznějších pokrmů. Nejčastěji se hodovala šunka, která se zapíjela pivem. V současné době Češi na piknicích nejraději konzumují maso, zeleninu a pečivo, z alkoholických nápojů potom rum, vodku či gin.

Kombinace různých chutí není Čechům cizí. Zatímco ženy dávají přednost vyšší konzumaci zeleniny (73 %) a ovoce (38 %), muži uvádí, že si raději pochutnají na uzeninách (43 %) a masu.

Kde posvačit v trávě


Patříte mezi piknikové nadšence, pro které je venkovní stravování kvalitní formou trávení volného času s přáteli? Venkovních míst, kde si dopřát dobré jídlo a pití za přítomnosti oblíbené společnosti, je v českých krajích nespočet. Mezi nejoblíbenější patří zahrádky, městské parky, nebo louky. Inspirujte se a vyrazte na letní piknik do zámeckých parků, nebo pražských zákoutí.

Co na piknik přibalit


Chladící taška
Základem pro to, abyste si venkovní posezení užili, je donést potraviny čerstvé a pití chladné. Pozor dejte především na potraviny, které nevydrží dlouho venku, jako například salámy, majonéza a vejce. Jako ochrana poslouží chladící termo taška, která je potažena syntetickým materiálem a zevnitř je občerstvení chráněno termoizolační vložkou.

Servírovací tác
Pro pohodlné servírování nezapomeňte přibalit tác, který zajistí stabilní podpěru. Podnos zabrání zbytečnému převržení pití a jídlo už se nebude překlápět do trávy. Nestresujte se při každém pokládání skleničky a pomocí tácu vytvořte z pikniku pohodovou akci, na které budou hosté vědět, kam co odložit.   

Deka
Máte-li připravené všechny delikatesy, nezapomeňte na další důležitou věc, která je s piknikovým košíkem jedna ruka. Deka vytváří prostředí, kde se venkovní dýchánek odehrává. Myslete na to, aby byla dostatečně velká a bez poškození, které by poklidný piknik mohlo zbytečně narušovat. Ideální je silnější pokrývka, která zahladí nerovné povrchy.

Repelent
Nenechte se otrávit dotěrným hmyzem a buďte vždy vybaveni účinnou ochranou. V blízkosti vlhkého prostředí se výskyt sajících komáru zvyšuje, proto dbejte na výběr vhodného místa.  Nenechte si piknik znepříjemnit a chraňte se sprejovým repelentem, který hmyz rychle odradí.

Pytel na odpadky
Jelikož jde na pikniku především o konzumaci, můžete předpokládat, že budete odcházet s lehčí taškou, než jste přišli, ale opak může být pravdou. Ač se to nezdá, většinou zbyde nespočet odpadků a najednou hledáte něco, do čeho je odkládat. Nezapomeňte proto na odpadkový pytel, který po akci jistě oceníte.  




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !