Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 26.06. 2024
Dnes má svátek Adriana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše kouzelné Vánoce

23. 12. 2011 | Vaše příběhy
Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Když má člověk rodinu a hlavně děti, tak je vždy o zážitky postaráno.

Naše babičky a někdy i maminky sice neměly takové možnosti a určitě ne takového bohatého ježíška, ale uměly si je víc a s klidem užít. Protože v dnešním konzumní společnosti se už mnoho tradic zapomnělo a vše se přepočítává jen na peníze a na drahé dárky.

S láskou vzpomínám na mou babičku, která mi vyprávěla, jak si zdobili stromeček kostkami cukru v barevném papírku, perníčky a společně vyrobeným řetězem. Pro ně byl největší dárek, když se konečně pod stromečkem sešla celá rodina, zazpívaly se koledy a děti  si pouštěly u toho lodičky se svíčkou v oříšku. Měly radost z dárků, které dnes už nikdo neocení. Ručně vyrobené panenky, oblečení, nebo jedné krabice s Člověče, nezlob se. U toho se všichni pustili do cukroví a jen pár vyvolených mohlo koukat na pohádky v televizi.

Snažím se vštěpit stejné hodnoty i dceři. Bohužel je ovlivněná stejně starými dětmi a vůbec okolím a reklamami v televizi.
Při pečení cukroví strašně ráda pomáhá, snaží se uhníst těsto a pak vykrajovat a zdobit. Samozřejmě při tom neustále ujídá jako každé děti ještě neupečené těsto. U nás máme pěkný zvyk nezapomínat na zvířátka, tak sušíme chleba a kaštany. A před Vánoci to nosíme do krmelce. A krmíme kačeny na rybníce a lůj věšíme na strom.

Na Štědrý den pak musím zabavit malou zdobením cukroví a obalováním řízků z kapra. Toho se nám jednou tak lekla, že ho odmítala i sníst. Manžel ho přinesl jen omráčeného a když jsem ho chtěla opláchnout v umyvadle a malá se na něj přišla podívat, tak vyskočil a mrskal sebou o kachličky. Naporcování kapra je práce manžela, ta největší práce stejně čeká na mě. Po porcování uklidit. Od krve a šupin je vždy celá linka včetně ledničky a i zem je třeba vytřít. Salát děláme společně s Natálkou, od brambor až po loupání vajec. Míchat salát je její nejoblíbenější činnost. Jíst ho je už horší. Když je už konečně všechno nachystané a potajmu propašované dárky pod stromečkem, tak u  štědrovečerní večeře ji udržet je nadlidský úkol. Pouštění lodiček ji nebaví, jablko krájet nechce a aby si s námi zazpívala koledu, to po ní už vůbec nemůžeme chtít. Takže ta večeře je pokaždé v poklusu a s uchem na dveřích do obýváku, kdy ten Ježíšek zazvoní.

Nejhezčí jsou ty její rozzářené oči, když konečně padne tma a v obyváku se rozsvítí stromeček a pod ním září dárky. Ještě neumí číst, tak nám je nosí a ty svoje rovnou škube z balicího papíru a nedočkavě rozbaluje. Jen mám pocit, že jich má každý rok víc a víc a dražší. Protože s jedním pěkným svetrem ji už dávno nepotěším. Dneska je to opravdu o množství a drahých dárcích. Alespoň ty pohádky v televizi zůstaly a Popelku si nenecháme nikdy ujít.

Po svátcích se dojídá i tři dny kapr a salát a o cukroví už taky opadá zájem. Jak byla malá, tak mě jednou dostala. V tom cukroví na stole si vybírala pořád to samé. To, co nechtěla, už tam bylo den a stále jsem to nedoplnila, dokud se to nesní. Tak to v jednu nestřeženou chvíli vyhodila do koše a vítězně mi oznámila, že už to bylo staré a že mám nabrat na tácek nové :-)

Letos nás čekají svátky možná kouzelné, možná trochu smutné. Přímo na Vánoce se nám má narodit Tomášek a nikdo přesně neví kdy. První termín mám těsně před Vánoci a ten druhý přesně na 24. 12. Možná, že je strávím v nemocnici. Ale stále doufám, že to stihnu do Vánoc a na Štědrý den budu doma. Natálka se na brášku moc těší, jen si nedokáže představit ty změny a co nás všechny čeká. Každopádně budeme mít Ježíška, který se nedá nikde koupit a nám všem bude dělat ještě dlouho jen samou radost.

IB60 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Naše kouzelné Vánoce:

Naše kouzelné Vánoce
Naše kouzelné Vánoce
Naše kouzelné Vánoce
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Potrebuješ poradit jak na sběry?
Obrázek uživatelky
profil
stihli jste to nakonec s predstihem. A miminko je nejkrasnejsi darek.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že deti sú všetky rovnaké, ale pre tie ich rozžiarené očká pri stromčeku im človek odpustí aj tú najväčšiu "lumpáreň".
Blahoželám k malému Tomáškovi, je nádherný. A o rok budete mať už dvoje rozžiarené očká pri stromčeku.
Obrázek uživatelky
profil
Ano ten článek jsem psala ještě na začátku listopadu. A malý se narodil 24. 11. 2011. Měl 2700 gr. a 49 cm. Teď už má skoro 4 kg a spokojeně si spinká v ložnici. Zato já nespím skoro vůbec. Včera večer jsem zde dala i pár fotek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
malého " Ježíška" doma a jste oba zdávi. Přeji celé rodině, aby se vám Vánoce vydařily a dětičky rostly k vaší radosti a spokojenosti!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles