Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nashledanou nudo, ahoj Evropo! Třídenní výlety za cenu víkendového pobytu doma

18. 07. 2024 | Evropa
-Komerční sdělení-

V Evropě se nachází 140 metropolí s populací nad 400 000 obyvatel, a k tomu nesčetná malebná městečka jako Brusel, Bonn či Nice, která lákají cestovatele z celého světa. Probádat všechny kouty Starého kontinentu za jeden život sice může být náročné, ale díky dostupnému cestování s nízkonákladovými leteckými společnostmi se to stává mnohem reálnější možností.

Cestovatelské tipy pro chytré:
Pro usnadnění vašich cestovatelských plánů jsme pro vás připravili seznam praktických tipů a hacků. Naučte se, jak ušetřit na letenkách nebo si sbalit do příručního zavazadla.

Jak ušetřit na letenkách


Cena letenek se mění v závislosti na dnech v týdnu, čase a sezóně. Buďte flexibilní a létejte v úterý, středu nebo čtvrtek, ráno nebo pozdě večer, mimo hlavní sezónu. Využijte stránky a aplikace ke sledování akcí a slev, přihlaste se na e-mailová upozornění. Pozor na poplatky nízkonákladových aerolinek za nadměrná zavazadla. Ceny stoupají s blížícím se termínem odletu, proto kupujte letenky 5-6 týdnů předem. Nezapomeňte, že tyto tipy jsou pouze orientační a ceny se mohou lišit. S trochou snahy a plánování však můžete ušetřit i značné peníze a vyrazit za novými zážitky.

Jedno zavazadlo stačí


Cena zavazadel v letadle může snadno přesáhnout cenu samotné letenky. Na třídenní výlet vám postačí příruční zavazadlo, které je v ceně letenky u většiny leteckých společností. Větší zavazadla umísťovaná nad hlavy cestujících a odbavovaná zavazadla v podpalubí jsou za příplatek, přičemž odbavené zavazadlo je nejdražší. Přístup k zavazadlům se u různých leteckých společností liší. Ryanair je znám přísným pravidlem  „If it doesn't fit, it doesn't fly“, avšak v praxi jejich personál někdy toleruje mírné překročení limitů. Naopak, konkurenční aerolinky jsou v tomto směru přísnější. Pro ušetření na poplatcích za zavazadla se doporučuje sbalit si pouze do příruční tašky a dodržovat limity stanovené leteckou společností. V případě potřeby si můžete za poplatek připlatit větší zavazadla, avšak před cestou si zkontrolujte aktuální ceny a pravidla letecké společnosti.

Co si sbalit


Oblečení: Vyberte si lehké a skladné oblečení, které lze snadno kombinovat. Velké boty nechte doma a zvolte spíše menší a lehčí modely. Nezapomeňte na plavky, pokud se chystáte k vodě.
Hygienické potřeby: Vložte je do průhledného plastového sáčku, který budete muset při kontrole na letišti vyjmout a položit na pás samostatně. Tekutiny musí mít objem maximálně 100 ml, ostatní si můžete koupit v obchodě za letištní kontrolou.
Důležité dokumenty: Nezapomeňte si vzít s sebou pas, i když cestujete v rámci Schengenského prostoru. Doporučuje se mít s sebou i více kreditních karet, jelikož ne všechny banky v zahraničí fungují.
Elektronika: Nezapomeňte na nabíječky k vašemu mobilnímu telefonu, fotoaparátu a notebooku. Pokud se chystáte do země s jinými zásuvkami, budete potřebovat adaptér. Adaptéry se sice dají koupit na letišti, ale za vysoké ceny. Lepší je si jej pořídit předem a mít univerzální model. V telefonu si nahrajte Google mapy dopředu, aby fungovaly i bez internetu. Aplikace Google Lens a Translator vám přeloží informační tabule. Pro malé děti vezměte tablet, aby se v klíčových momentech rozptýlily.

Správný partnerrady na cestování


Výběr správného cestovatelského společníka je klíčový pro úspěšný výlet. Nevhodný partner, který si neustále stěžuje a preferuje aktivity odlišné od vašich, vám může dovolenou značně znepříjemnit. I životní partner nemusí být nutně ideálním společníkem na cesty, pokud máte odlišné zájmy a očekávání. Pokud vás fascinuje historie a muzea, zatímco vašeho partnera lákají spíše adrenalinové aktivity, cesta s ním nemusí dopadnout ideálně.

Před cestou je důležité naladit se na stejnou vlnu a otevřeně komunikovat o očekáváních a preferencích. Destinaci si můžete nastudovat dopředu. Mnoho lidí volí také cestu sólo, a to z důvodu maximální svobody a flexibility. Nezapomeňte, že cestování by mělo přinášet radost a zážitky, a nikoli stres a hádky. Je důležité vyhnout se únavě. Spěte dlouho, pijte hodně vody a pamatujte, že alkohol vás vysílí. Místo dlouhých výletů plánujte spíše kratší trasy – nejste-li zkušení cestovatelé.

Rizika na cestě


Dávejte si pozor i na kapsáře a podvodníky, kteří se zaměřují na cizince. Číhá na vás více nástrah.

 • Jazyková bariéra: Problémy v komunikaci s místními obyvateli mohou vést k nedorozuměním a nepříjemným situacím. Naučte se alespoň základní fráze v místním jazyce, abyste předešli zbytečným komplikacím.
 • Rizikové aktivity: Nadměrná konzumace alkoholu vás může oslabit a učinit zranitelnými vůči různým nástrahám. Vyhýbejte se pochybným individuím a nehazardujte se svým bezpečím.
 • Neznámé prostředí: Před cestou si zjistěte aktuální informace o dění v destinaci, jako jsou například plánované stávky, velké sportovní akce, politické volby či epidemiologická situace. Některé podniky mají za cíl obrat vás o peníze – například noční podniky nebo kasina. Zvažte, jestli není lepší hrát pouze v českých legálních kasinech než v neznámých provozech.
 • Ztráta dokladů: Důležité dokumenty jako pas, cestovní pojištění a peníze mějte vždy u sebe a nenechávejte je bez dozoru v hotelovém pokoji.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !