Autor: Jaroslav Vašák
Nakladatelství: CPRESS
Datum vydání: 7/2020
Formát: 210 x 235 mm
Vazba: brožovaná lepená
Počet stran: 320
Cena: 449 Kč
Jak zpracovat vše, co u nás vyroste - na talíř, do koupelny i lékárničky
Jak zpracovat vše, co u nás vyroste - na talíř, do koupelny i lékárničky
Supermarkety dnes nabízejí ovoce a zeleninu z těch nejvzdálenějších konců planety – můžeme si obohatit jídelníček mangem, liči, avokádem… a přitom často přehlížíme fakt, že pravé poklady nám rostou přímo před nosem. A zadarmo.
Spousta rostlin, které při procházkách jarní a letní přírodou míjíme bez povšimnutí, jsou skutečné vitamínové bomby, které navíc obsahují řadu nesmírně prospěšných látek pro náš organismus. Proč tedy nespojit výlet i s malou sběračskou expedicí, která dodá našemu jídlu užitečné živiny, nové, neotřelé chutě a nám přinese nenahraditelný pocit objevování ztracené vazby s přírodou, jež nás obklopuje a bez níž nemůžeme přežít?
Spousta rostlin, které při procházkách jarní a letní přírodou míjíme bez povšimnutí, jsou skutečné vitamínové bomby, které navíc obsahují řadu nesmírně prospěšných látek pro náš organismus. Proč tedy nespojit výlet i s malou sběračskou expedicí, která dodá našemu jídlu užitečné živiny, nové, neotřelé chutě a nám přinese nenahraditelný pocit objevování ztracené vazby s přírodou, jež nás obklopuje a bez níž nemůžeme přežít?
V této knížce se dočtete spoustu zajímavých a netradičních receptů z bylin a plodů, které rostou všude kolem nás. Dozvíte se, jaký mají pozitivní vliv na náš organismus, jak je využít v léčení běžných nemocí i třeba v kosmetice. A věřte, vážně si pochutnáte!
Ukázka z kniny Natrhej si oběd
Čekanka obecná
cigorka, cichorie, cikorie, cikorka, čaganka, čagánek, čakanka, čekanec, čekánek, hanička, intybus, kořen sv. Petra, koření kozího cecku, koření podražníkové, koření sv. Petra, kozí cecek menší, německá káva, pocestník, podražník, strážce cesty
Čekanka obecná je trvalka vyskytující se velmi hojně, kvetoucí od bledě modré po tmavě modrou v období od června do srpna. — Má silný žlutý hlavní kořen, který po poranění roní mléko. Každý den vykvétá nový květ, kvete jen několik hodin. Píše se, že květ se otevírá ráno a k polednímu se zavírá – to je pravda, pokud je slunečný den. Pokud je pod mrakem, kvete i odpoledne. Pěstovala se jako zelenina (Egypťané, Římané). Používala se na bolavé oči, placky k obkladům otoků, zánětů a při zimnici. Izraelité ji jedli na přesnice spolu s jehněčím masem jako hořké koření. — Všechny části čekanky jsou jedlé. Mladé listy můžeme jíst syrové jako salát nebo je uvařit a jíst jako zeleninu. Kořeny vaříme jako zeleninu. — Kořen čekanky se používá k výrobě cikorky jako náhražka kávy. Této kávě se říkalo německá nebo také pruská káva, protože způsob výroby kávoviny si vymyslel dvorní zahradník v Duryňsku. K přípravě cikorky se berou masitější kořeny, které se k tomu účelu pěstují. Krájejí se na plátky, suší se, praží a hrubě melou. — Kořen čekanky se začal více využívat jako náhražka zrnkové kávy v Evropě hlavně v letech tzv. kontinentální blokády, kterou r. 1806 vyhlásil Napoleon I. za války s Velkou Británií. Uzavřel tehdy evropské trhy veškerému anglickému zboží ze zámoří, tedy i dovozu surové kávy a třtinového cukru. Tím se dostala cikorka znovu do obliby a začala se dokonce vyrábět. První průmyslová výrobna cikorky byla v Čechách v Mochtíně u Klatov již na začátku 19. stol. Jako lidové jídlo jí označoval i římský básník Vergilius.
Tuto knihu Natrhej si oběd zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros media.
Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz