Podle paní průvodkyně je to nejmenší muzeum čokolády na světě, je to totiž jen jedna poměrně malá místnost. Informací jsme tu ale vyslechli hodně. Toto minimuzeum vzniklo v roce 2016 a založila ho parta milovníků čokolády. Expozice je věnována kutnohorské čokoládovně Lidka.
Kutnohorská čokoládovna (Koukol a Michera, továrna na
čokoládu a cukrovinky) byla založena v roce 1918. Čokolády a bonbony se
vyvážely pod značkou Lidka po celém světě. Majitelé firmy vyráběli své
sladkosti poctivě a s radostí, protože svému řemeslu rozuměli. Jejich
výrobky vyhrály zlaté medaile na různých soutěžích. Patřily tedy
k nejlepším na světě.
V roce 1948 byla čokoládovna znárodněna a výroba
začala klesat. Zakladatel továrny emigroval a tím se blížil konec slavné éry
značky Lidka. Poté se výroba přesunula do jiných firem. Hlavně do Diany Děčín.
Ještě nějakou dobu byly vyráběny čokolády značky Lidka, ale podle jiných
receptur. Tu původní zakladatelé továrny nikdy neprozradili. Kutnohorská
čokoládovna byla prodána a výroba zde brzy ustala. Čokoláda se značkou Lidka
zmizela ze světa.
V muzeu jsou vystaveny původní plakáty, cedule, obaly, formy, nádoby, dózy od bonbonů, krabičky od čokolád, fotografie z výroby, různé dokumenty, reklamní předměty, automaty na bonbony, zařízení obchodu. Dokonce tu mají čokoládu a kakao zhruba sto let staré. Nevěřili byste, jak krásně voní. Skoro jako čerstvé. V tak malé místnosti ani nevíte, kam se dříve podívat. Všude je vystaveno plno zajímavých věcí s popisky. Téměř vše si můžete osahat a prohlédnout z blízka. Nejdříve jsme si vše prohlédli a potom přišla paní průvodkyně a současně i majitelka minimuzea. Její výklad byl velmi poutavý a zajímavý. Téměř o každé věci, která tu je vystavená, by dokázala mluvit. Nadšení a energie z ní jen sršela.
Součástí expozice je i čokoládovna, kde si můžete ochutnat a nakoupit ty nejlepší čokolády z české manufaktury, ale i z celého světa. Pravda, čokolády jsou dražší, ale za tak vynikající, zajímavé a netradiční chutě si člověk občas rád připlatí. Nejžhavější novinkou roku 2018 je čokoláda Lidka, kterou zde vyrábějí ručně od kakaových bobů až po tabulky. Právě v tomto roce uplynulo sto let od založení firmy Lidka a šedesát let od zavření firmy. Takže výroba značky Lidka symbolicky navazuje na zlatou éru tehdy československé čokoládovny. Původní recept se asi už nikdy nenajde, ale čokolády tu dělají opravdu výborné.
Pokud budete mít cestu do Kutné Hory, stavte se. Stojí to za to. Tu skvělou chuť budete cítit na jazyku ještě za několik hodin. A možná se do krámku ještě vrátíte a nakoupíte další čokolády. Protože tu, kterou jste koupili jako dárek z výletu, jste snědli. To se nám totiž stalo. Koupili jsme několik příchutí malých čokoládiček. Při toulkách městem jsme ochutnávali a potom zjistili, že už žádnou nemáme. Cestou zpět na autobus jsme tedy nakoupili další. A všem moc chutnaly.
ChytráŽena.cz