Vyrazte za gurmánskými zážitky. Gastrofestival se zaměřuje na propagaci regionálních producentů a tradiční valašské kuchyně, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Zároveň se otevírá i hostům z regionu i zahraničí. Na farmářském trhu tak budou vedle frgálů, uzenin, sýrů, medu, koření a dalších produktů od místních producentů opět zastoupeny sýry, pršut, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii. Zpestřením bude ochutnávka asijské kuchyně u hotelu Horal, v jehož relaxačním centru působí maséři z Thajska, Srí Lanky, Filipín a Bali, specialit zakarpatské kuchyně nebo vybraných druhů piv nového Pivovaru Čechmánek hokejového brankáře Romana Čechmánka.
Hlavním bodem programu je víkendová Gastro tour s farmářským trhem, při níž můžete v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, rozprostřených do 3,5 km. Můžete se mezi nimi projít po cyklostezce Bečva, nebo svézt vláčkem, koňským povozem a autobusem.
Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý. Provází ji i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení a kuchařské show, nechybí zábava pro děti. Novinkou je frgálová manufaktura, při které se můžete podívat na výrobu frgálů a také přiložit ruku k dílu. Velké oblibě se těší tradiční
Soutěž o nejlepší valašský frgál.
Zábava nekončí ani po setmění. Na večery si jednotlivé podniky připravují další programy: posezení u cimbálu, barmanské večery, u areálu provozovaného podnikatelem z Ukrajiny vzplane vatra a vystoupí ukrajinský soubor. Hotely Lanterna a Horal nabídnou milovníkům vysoké gastronomie populární Galavečeře, které připravují „domácí“ šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy. V minulosti takto na Valašsko zavítali michelinští kuchaři z Itálie a Maďarska, letos Michelinskou galavečeři připraví český držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise Oldřich Sahajdák, prezentující poctivou staročeskou kuchyni.
Navštivte Valašsko a ochutnejte to nejlepší z jeho kuchyně.
Více na www.karlovskygastrofestival.cz
Zdroj, foto: Karlovský gastrofestival