Přijeďte zažít jedinečné slavnosti plné hudby, zábavy a regionálních specialit.
Na náměstí v Laa an der Thaya se opět představí místní farmáři, přímí prodejci, restaurace a vystavovatelé spolu s bohatým hudebním programem. Mezi kapelami, které v rámci oslav vystoupí, budou např. „Die Edlseer“, „Kurt Elsasser & Melanie Payer“, „The Magic of ABBA“, „KORNFELD & BAND“, a živý program ORF Radio 4/4 s úžasnými hostujícími hvězdami. Návštěvníci se mohou těšit také na skupinu Project Band a samozřejmě spoustu regionální dechovky.
Slavnosti přinášejí tradičně bohatý program pro celou rodinu včetně různých výstav, jako např. "Vídeň na talíři" jak dorazila Rakouská kuchyne na Moravu, dále výstavy historických traktorů, regionálních potravin, kočárů nebo muzeum piva na hradě Laa. Po celý víkend bude návštěvníkům k dispozici bohaté regionální občerstvení, různé ochutnávky a stánky s regionálními produkty, a trhy s místními tradičními výrobky. Pro děti bude připravený zábavný doprovodný program a taneční vystoupení. Ti, kteří se zajímají o historii, si budou moci pod vedením průvodce prohlédnout historickou část Laa a navštívit cibulové pole taxíkem. Pro zájemce bude připraven zdarma také autobusový výlet s prohlídkou vesnice Gaubitsch.
Vedle hlavního večerního hudebního programu na náměstí v Laa bude vrcholem oslav, které nesou své jméno "Zwiebelfest" (Cibulové slavnosti), sobotní soutěž v loupání cibule od 14.00 hodin. Celý region je znám nejen díky vínu, ale také díky pěstování cibule. Nedělní program slavností pak doplní od 15.00 hodin populární „Cibulový štafetový běh“.
Vstup na Cibulové slavnosti je jako vždy ZDARMA.
Vyhlášená kvalita cibule z oblasti Laa
Cibule je známá jako tajná královna kuchyně. Jako léčivá rostlina, koření a zelenina je známá již více než 5 000 let. Vysoká kvalita cibule pěstované v regionu Laa je dnes již všeobecně známá a uznávaná. Pěstování cibule zde má již více než 80letou tradici. Tato typická plodina Weinviertelu se zde pěstuje na více než 300 hektarech a prodává se a zpracovává po celém Rakousku a vyváží se také do sousedních zemí. Hlavním důvodem vysoké kvality cibule z oblasti Laa jsou specifické půdní podmínky v regionu Land um Laa. Černá písčitá půda je pro pěstování cibule ideální. Co je zajímavé, je že oblast Land um Laa záměrně nevyužívá umělé zavlažování, ale spoléhá jen na přirozené dešťové srážky. Díky tomu roste cibule pomaleji, je pevnější, jemně vláknitá a mnohem trvanlivější a odolnější. Mírné klima v regionu je dalším faktorem, který přispívá k tomu, že se zde cibuli daří. V oblasti Laa se pěstuje především žlutá cibule a asi na 20 % plochy červená cibule.
Zdroj, foto a info v češtině: