Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 07.10. 2024
Dnes má svátek Justýna
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Největší dinosauří záhady

16. 06. 2022 | Knižní tipy
Název: Největší dinosauří záhady
Autor: Vladimír Socha
Datum vydání: 5 / 2022
Nakladatelství: Universum
Formát: 156 × 227 mm, 606 g
Počet stran: 248
Vazba: pevná
Cena: 319 Kč

Získali jsme již dinosauří DNA? Jak byli dinosauři chytří? Čím se skutečně živili a jaké je trápily nemoci? A vymřeli vůbec...? Může se zdát, že díky mnoha filmům, knihám nebo počítačovým hrám už o dinosaurech víme téměř všechno, opak je však pravdou. Tato podivuhodná zvířata z dávnověku stále obestírá velké množství nevyřešených záhad, které se vzpírají našim usilovným snahám o vysvětlení.

Na některé z hádanek hledá odpověď už desátá generace paleontologů, jiné jsou dosud čerstvé. Tato kniha vám představí největší a nejpoutavější záhady světa druhohorních dinosaurů i tajemství skrytá v dějinách jejich vědeckého výzkumu. Dravec se žraločími zuby, kolos s obříma rukama, druhohorní sprinteři či loudaví giganti – navštivte fascinující svět, v němž nic není nemožné.

Největší dinosauří záhadyUkázky z knihy

Největší dinosauří záhady:


Trpaslíci ve světě obrů

Dinosauři nebyli jenom obři, ale většina dinosauřích druhů byla vlastně poměrně drobná, tedy například menší než dospělý člověk. Takový čínský opeřený druh Microraptor zhaoianus podle zjištění vědců nevážil v dospělosti víc než 434 gramů a byl těžký asi jako dnešní vrána. Typicky dinosaurus pak nebyl větší než dnešní kůň nebo kráva. A existuji i objevy zlomkovitých fosilií drobných dinosaurů, kteří by nebyli o moc větší než dnešní vrabec domácí! Tito trpaslici ve světě obrů nás ale nyní zajímat nebudou. Svoji pozornost naopak upřeme ke skutečným gigantům – majestátním sauropodům.

•   

Obojživelný dinosaurus

Spinosauři byli podivní draví dinosauři chodící převážně po čtyřech, živící se přednostně rybami a trávící velkou část svého života ve vodě. Při délce přes 15 metrů byli patrně nejdelšími známými teropody, i když nemuseli byt nutně nejtěžší. Již v roce 2014, kdy byla zveřejněna studie o nové, do značné míry kompletní kostře mladého jedince spinosaura, bylo zřejmé, že nešlo o běžného dravého dinosaura. Stavba kosti, proporce předních a zadních končetin i profil lebky dokládají, že spinosauři trávili velkou část života ve vodě, kde lovili ryby a další vodní obratlovce jako hlavni zdroj své obživy. V roce 2020 byla publikována odborná práce o anatomické stavbě ocasu tohoto tvora. Ukázalo se, že byl vysoký a jeho ocas měl podobný profil jako u krokodýlů a mloků. Byl zkrátka výkonným pohonným orgánem, který plavajícího teropoda poháněl vodou prostřednictvím laterálního vlnění. Spinosaurus je tedy prvním známým velkým dinosaurem, o kterém můžeme říci že byl částečně obojživelný.

•   

Živý hydraulický lis

Tyranosauři disponovali jedním z nejsilnějších čelistních stisků v historii života na Zemi. Jejich až 1,5 metru dlouhá masívní lebka byla schopna vyvinout silu kolem 35 000 newtonů, podle odvážnějších odhadů však dokonce vice než dvojnásobku teto hodnoty. Doslova by tak bez problémů překousl dospělou osobu na dva kusy a dokázal by rozdrtit i osobni automobil. Čelisti druhu T. rex byly tedy hlavni zbrani tohoto obřího dravce. Nahrazovaly také funkci předních končetin, které byly u tohoto druhu charakteristicky krátce a zakrněle. Při délce kolem jednoho metru nebyly o moc delší než paže dospělého muže, byly však určitě mnohem silnější – podle odhadů dokázala každá z nich uzvednout těleso o hmotnosti kolem 200 kg. Tyranosauří biceps (dvojhlavý sval pažní) byl údajně zhruba 3,5krat silnější než mužský.

O autorovi knihy Největší dinosauří záhady:


Vladimír Socha (* 1982) je publicista, pedagog, autor populárně-naučné literatury a popularizátor paleontologie i přírodních věd jako takových.
Po absolvování přírodovědného gymnázia vystudoval Univerzitu Hradec Králové (2008) a v současnosti působí zejména jako lektor a publicista. Pravidelně přednáší v různých vzdělávacích institucích, přispívá články do populárně-naučných periodik (například tituly Příroda, 100+1 ZZ, Živá historie apod.) a vystupuje v pořadech Českého rozhlasu. V roce 2009 se účastnil vykopávek pozdně křídových dinosaurů v souvrství Hell Creek pod vedením instituce Museum of the Rockies v americké Montaně.

Dosud publikoval sedmnáct knižních titulů a šest brožurek o dinosaurech, pravěku i astronomii pro děti. Knihy také překládá, zejména pak anglicky psané tituly s historickým a přírodovědným zaměřením. Jeho webová stránka Dinosaurusblog.com byla v roce 2017 nominovaná na cenu Magnesia litera a jedna z jeho knih byla v roce 2016 navržena na udělení ceny Zlatá stuha.
Jeho hlavními zájmy jsou paleontologie obratlovců, dále pak dějiny přírodních věd, astronomie a historie obecně.


Knihu Největší dinosauří záhady koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub. a eshopu Luxor.cz

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Největší dinosauří záhady:

Největší dinosauří záhady
Největší dinosauří záhady
Největší dinosauří záhady
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles