Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nová vyhláška: Jaké změny přináší pro trh s čajem, kávou a kávovinami?

15. 07. 2024 | Novinky
-Komerční sdělení-

Od 1. července 2023 vstoupila v platnost nová vyhláška č. 187/2023 Sb., která upravuje požadavky na čaj, kávu a kávoviny. Tato vyhláška má za cíl zvýšit transparentnost a kvalitu těchto produktů na trhu a chránit spotřebitele před nekvalitními napodobeninami. Co konkrétně tato vyhláška přináší a jaké změny čekají obchodníky a spotřebitele?


Klíčové body vyhlášky


Definice a kategorizace čajů


Vyhláška přináší jasné definice a kategorizaci různých druhů čajů. Například čajem se rozumí výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k přímé spotřebě. Zelený čaj je definován jako čaj, ve kterém neproběhla oxidace, zatímco černý čaj je plně oxidovaný​​.

Matcha teaMatcha čaj


Zelený čaj, připravený rozemletím sušených nejmladších lístků čaje pravého z Japonska na jemný prášek, může být označen jako „matcha“. Tento předpis zajišťuje, že pouze pravý japonský matcha může nést toto označení, čímž se chrání spotřebitelé před falešnými produkty, které často pocházejí z Číny a nesplňují kvalitativní požadavky​​.

Další produkty a jejich regulace

Vyhláška se nevztahuje pouze na čaj, ale také na kávu a kávoviny. Zde jsou některé z klíčových produktů, které jsou touto vyhláškou regulovány:


Káva


Zelená káva: Sušená semena kávovníku rodu Coffea zbavená pergamenové slupky.

Pražená káva: Výrobek získaný pražením zelené kávy.
Pražená káva bez kofeinu: Výrobek získaný pražením zelené kávy, který obsahuje nejvýše 0,1 % kofeinu v sušině.
Kávový extrakt: Výrobek získaný pražením kávy a následnou extrakcí s výhradním použitím vody jako extrakčního prostředí​​.

Povinnosti obchodníků


Obchodníci mají od 1. července 2023 rok na to, aby se přizpůsobili novým předpisům. To znamená, že do 1. července 2024 musí zajistit, aby všechny produkty odpovídaly novým definicím a kategorizacím čajů, kávy a kávovin uvedeným ve vyhlášce​​.


Význam pro spotřebitele


Nová vyhláška č. 187/2023 Sb. je významným krokem k ochraně spotřebitelů. Zajišťuje jasné informace o různých druzích čajů, kávy a kávovin, což usnadňuje orientaci na trhu a zajišťuje, že spotřebitelé dostávají produkty odpovídající jejich očekáváním.

Pro spotřebitele to znamená větší jistotu při výběru a konzumaci těchto produktů, zatímco obchodníci mají povinnost se přizpůsobit novým standardům a zajistit, že jejich produkty odpovídají novým požadavkům. Tento krok je zásadní pro udržení vysokých standardů kvality a ochranu zdraví spotřebitelů.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !